"Csak szenvedéllyel lehet végigcsinálni" - vizsgáztak a refis művészetisek


2017-06-07 19:23:57  | cikk: ha  | 


"Csak szenvedéllyel lehet végigcsinálni" - vizsgáztak a refis művészetisek főképe

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma végzős művészetis növendékeinek az érettségi mellett szakmai tudásukról is számot kell adniuk. A néptánc - színházi tánc tagozatosok a tantermi vizsga után a színpadon is megmutathatták, hogy mit tanultak az eltelt öt esztendő során. Öt színházi táncos és nyolc néptáncos búcsúzik a Refitől ebben a tanévben, ők léptek fel a nagyközönség számára is nyilvános gálán a JMSZK színpadán.

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató beszédében megköszönte a felkészítő tanárok munkáját, s kérte a diákokat, mutassák meg, hogy mi mindent tanultak a Refiben. Az előadás során a közönség meggyőződhetett a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumában folyó oktatás eredményességéről, a résztvevők kreativitásáról, alkotó fantáziájáról. Színpadi bemutató formájában adtak átfogó képet az elsajátított ismeretekről, a megszerzett elméleti tudás gyakorlati alkalmazásáról. A modern tánc, a színházi tánc és a néptánc műfajaiból több produkciót láthatott a közönség.


Müller Anita tagozatvezető elmondta, hogy nagy kihívás a színpadi bemutató. - Az OKJ-s bizonyítvány érdemjegyében ez számít a legnagyobb százalékban, mivel a tánc egy extrovertált műfaj, itt kell megmutatniuk a végzősöknek, hogy mit tudnak, hogy kezelik a problémákat. Az egyik alapfeltétel például, hogy minden növendéknek hatvan percet kell színpadon töltenie, ami igazán embertpróbáló feladat. A néptáncosoknak ez valamivel könnyebb, mivel csoportos műfaj, a színházi táncosoknál pedig több szólóprodukció is van. Fizikailag és lelkileg is bírni kell a tempót - mondta Müller Anita.

Lévai Péter és Lévai Anita táncművész-táncpedagógus házaspár visszatérő vendégek Pápán, idén is ők voltak a vizsgabizottság minisztérium által kirendelt tagjai, akik azt ellenőrizték, hogy minden az előírásoknak megfelelően zajlik-e. Lévai Péter, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa elmondta, hogy mindig örömmel jön Pápára, jó látni, hogy egy hosszú építkezési folyamat eredményeként immár középiskolai szinten folyik itt művészeti képzés tette hozzá. A pápai diákok teljesítményéről mindig elismeréssel szól, tudja, hogy rengeteg munka van a könnyednek tűnő tánclépések, látványos koreográfiák mögött.

Baksai Réka színházi táncos, sokat kapott a Refitől, mesélte, szerinte rengeteget tanult, fejlődött, de ehhez sok munka, áldozat, izzadás kellett - és szenvedély, mert szerinte anélkül nem lehet végigcsinálni az öt évet. Ő táncosként képzeli a jövőjét, mint ahogy társai közül sokan, de táncpedagógusok táborát is gazdagítják majd néhányan. Természetesen nem mindenki választja az eddig járt utat, de az a rengeteg élmény, amit ennek a művészeti ágnak köszönhetnek, az feledhetetlen, mondták a végzősök.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!