Szabadtéri színpad: volt és lesz


2017-06-06 20:50:42  | cikk: HuHa  | 


Szabadtéri színpad: volt és lesz főképe
-Szabadtéri színpad lesz! A jövő évi ballagás az új szabadtéri színpadon lesz! – hangsúlyozta a zöld város program fő tételmondatait ma délután Áldozó Tamás polgármester azon a sajtótájékoztatón, melyen bejelentette: a Városgondnokság holnap megkezdi a szabadtéri színpad bontását.

Búcsú a régi szabadtéri színpadtól. Új, korszerű, megóvható lesz helyette

Mint arról már korábban hírt adtunk, a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati kiírásán 1 milliárd forintot nyert el a zöld város program keretében, mely a Belső-Várkert, az Erzsébet liget és a várdomb, vagyis a szabadtéri színpad területének rehabilitációját jelenti. A projekt kivitelezésének első lépéseként a Városgondnokság elbontja a szabadtéri színpadot. A munkálatok szerdán kezdődnek.
-Mivel a projektek nagy része rehabilitációra, újra építésre vonatkozik, ez azt jelenti, hogy az elhasználódott, régi létesítményeket kell a projektek során újragondolt formában a nagyközönségnek átadni. Így van ez a zöld város projekt esetében is, melynek része az új szabadtéri színpad létesítése – közölte. Hozzáfűzte, a pályázati kiírások meghatározzák, hogy milyen munkafolyamatra mennyi pénzt lehet költeni a projekt megvalósítása során, így azt is, hogy a bontási munkákra mekkora költséget lehet elszámolni. A város a leghatékonyabban szeretné felhasználni az elnyert forrásokat, így azokat a munkákat, melyeket a Városgondnokság eszközeivel, tudásával és dolgozóival el lehet végezni, azt ők végzik el, így az építkezésre kiválasztott kivitelező már egy előkészített területen dolgozhat, vagyis a bontás a projektköltségeket nem terheli. Ez egyébként nem csak a szabadtéri színpad, hanem az Erzsébet liget és a Várkert többi részén is így lesz.

A szabadtéri színpad megérett a bontásra, teljesen alkalmatlanná vált a rendezvények tartására

A bontás érinti a színpadot, a padokat, a színpad melletti épületet és a nem használható közműveket is, a bontás után egy domb marad a területen. Áldozó Tamás elismerte, sokak lelkét megérinti a szabadtéri színpad elbontása, hiszen nagyszerű rendezvények sokaságának volt a helyszíne az elmúlt fél évszázadban, és pápaiak ezrei, tízezrei vettek részt az itt tartott programokon. Ugyanakkor be kell látni, hogy ebben az állapotában a szabadtéri színpad alkalmatlan rendezvények tartására, a városi ballagások is csak hagyománytiszteletből, erős megszorításokkal kaphattak helyet itt az elmúlt években. Mint mondta, tudja, hogy van, aki számára ez a szebb, mint lesz az új, éppúgy, mint a régi strand, vagy az autóbuszmegállós, parkolós Fő tér esetében. Nekik azt javasolta, a következő napokban sétáljanak el ide, búcsúzzanak el a régi szabadtéri színpadtól és látni fogják a mai állapotát, amit aztán összevethetnek azzal az állapottal, ami emlékeikben él. És érteni fogják, hogy miért kell ezt a helyet olyanná változtatni, ahogy egy belvárosi, 21. századi szabadtéri színpadnak ki kell néznie.
-Itt már csak a hely adott. Nincs öltöző és kiszolgáló épület, nincs hang- és fénytechnika, nincs normális nézőtér, nincs használható színpad, nincs beléptetés, nincs olyan infrastruktúra, mely a nézőket kiszolgálná. Azt gondoltuk, ha ezt a helyet a jövőben komolyan szeretnénk használni, akkor olyan szabadtéri színpadot kell kialakítani, ami mindezt biztosítani tudja. Ilyet tervezünk és a mostani bontással ennek a kialakítása kezdődik meg.

A régi, használhatatlan padok helyett a mobil lelátó adja majd a nézőteret

A polgármester hozzátette, a jelenlegi terület nemcsak az idő elmúlásával vált ilyenné, az emberi rongálás is sok kárt okozott benne és a város sokat költött arra, hogy valamennyire fenn tudja tartani. Éppen ezért olyan megoldást alkalmaznak, mely könnyen megóvható, megőrizhető.

A tervek szerint a nézőtér helyén egy füves domboldal, a színpad helyén pedig egy porond lesz. A megfelelő kiszolgáló infrastruktúra, közművek kialakításával mobil színpadot fogak felállítani a rendezvények idejére, a nézőteret pedig a mobil lelátó adja majd. A projekt során a lelátó tartó oszlopainak befogadó pontjait helyezik el, így rendezvényekre könnyen kialakítható lesz a nézőtér, amikor pedig nincs rendezvény, biztonságos helyen tudhatják a szabadtéri színpad kellékeit. Az elavult épület helyére újat terveztek – a korabeli őrház mintájára -, itt kapnak helyet a vizesblokkok, az öltözők és egyéb kiszolgáló helyiségek. A koncepció lényege, hogy hosszú távon, jó minőségben megtartható módon szolgálja a pápaiak szórakozását a terület.

A zöld város projekt keretében új, korszerű szabadtéri színpad létesül a régi helyén

A holnap kezdődő munka kapcsán Áldozó Tamás kiemelte: ez a munka az összes TOP-os pályázatot tekintve az első, szimbolikus kapavágás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!