Dabóczy Orsolya kiállítása az Utca Galériában


2017-06-02 10:51:17  | cikk: Babos Petra  | 


Dabóczy Orsolya kiállítása az Utca Galériában főképe
A türrös Dabóczy Orsolya alkotásaiból nyílott kiállítás a Szent István úti Közösségi Boltban, hiszen Utcagaléria néven helyi diákok számára biztosítana önkifejezési lehetőséget a pápai boltban.
-A hét minden napján jelentős a közösségi bolt látogatóinak száma, de a szombat egy különleges nap, ilyenkor a város diákjai közül keresik fel sokan a közösségi boltot, ahol egyre többen végeznek önkéntes közösségi munkát. Mivel a közösségi bolt koncepciójának fontos eleme, hogy beszélgetős, emberközeli legyen, a bolt munkatársai, önkéntesei, látogatói és vásárlói között nagyon közvetlenné vált a kapcsolat. A helyi diákok felfedezték, hogy itt olyan dolgokat is megvalósíthatnak, vagy partnerek lehetnek a megvalósításukban, ahol erre máshol nem, vagy csak körülményesen lenne lehetőségük. Így született meg az egyik szombat délelőtt az ötlet, hogy Dabóczy Orsolya helyi középiskolás alkotásaiból, No 1. címmel kiállítást rendezzünk, és ezzel elindítsuk, a Nyugat Magyarországi közösségi boltok Utca Galéria programját Pápán. Remélünk követni fognak minket Szombathelyen, Zalaegerszegen, Zalaszentgróton és más településeken működő közösségi boltok is – tudtuk meg Takács Balázs programfelelőstől, aki hozzáfűzte, Pápán, a május utolsó szombatján elkészített Utca Galériát már eddig is sokan megtekintették, sokan érdeklődtek, hogy az ő alkotásaik is bekerülhetnének a programba.
Dabóczy Orsolya elmondta, két évvel ezelőtt érezte úgy, hogy az alkotásaival ki tudná fejezni gondolatait, érzéseit, s másfél éve kezdett el igazán dolgozni ezen.
-A gondolataimat elsősorban festménybe és installációba öntöm. A művészet mindig is fontos volt az életemben. Pár éve foglalkozom képzőművészettel; előtte a zene és a színház játszották a főszerepet, melyek máig is inspirálnak az irodalommal karöltve. Szeretnék értéket létrehozni, és úgy gondolom, van értelme alkotni, egy újabb részletet hozzátenni eklektikus világunkhoz. Képeimet egyszerűen „alkotásokként” szoktam emlegetni, mivel úgy gondolom, a festmények és az installációk között helyezkednek el valahol félúton. A körülöttem és a bennem lévő világot dolgozom fel. A látványos, változatos és környezettudatos anyagfelhasználás mögé mély gondolatokat rejtek a világról, a lélekről és társadalmunkról – vallja magáról a fiatal alkotó.
-Általában kész anyagokból hozok össze valami rendhagyót. Mindenből alkotok, sok munkám motivációja az, hogy ha meglátok valami anyagot, ami megteszik, rögtön eldobom a fantáziám, s ez az anyag inspirál. Mindent felhasználok, a festészetből fennmaradó hulladékoktól kezdve a mozaik tükrökig – mesélte a fiatal, aki a kiállított alkotásaiból az Ars poetica címűt emelte ki.
Orsi erről az alkotásról elmesélte, hogy otthona mellett található a régi posta telep, ahol rábukkant egy izzóra, ami rögtön megihlette, hogy lehetne olyat készíteni belőle, ami kifejezi, hogy ő világosságot akar teremteni, megakarja az embereket fogni a művészettel. Később Pesten aztán talált egy keretet, ami pontosan illet az izzóhoz. Az izzóba tett egy virágot és pirosra festette.
A kiállítás június 18-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!