Beszámoló az Országos Haditorna Versenyről


2017-05-29 08:12:42  | cikk:  | 


A Honvédelmi Minisztérium 2017. április 27. napján rendezte meg Budapesten az Országos Haditorna Verseny döntőjét, melyen a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium csapata is részt vett.
A csapat idén engem leszámítva 3 új tagból állt, mivel a régi tagok már befejezték középiskolai tanulmányaikat. A csapat tagjai: Bánhalmi Marcell, Ábrahám János, Schenek Dániel és jómagam, Varga Patrik.
Az országos döntő feltétele volt, hogy megnyerjük a megyei fordulót, hiszen így automatikusan bekerültünk a döntőbe. A megyei versenyen az időjárás most sem hazudtolta meg magát, egy kis esővel nehezítette meg a versenyünket, de ez sem állíthatott meg minket abban, hogy nyerni tudjunk. Tudtuk, hogy az országos versenyen a megyei nyertesekkel kell összemérni tudásunkat és még három másik csapattal, akik külsős versenyen küzdöttek meg azért, hogy bejuthassanak a legjobbak közé.
Koncz János tanár úrral iskola után gyakoroltunk az országos versenyre különböző feladatokat annak érdekébe, hogy jó helyezést érjünk el. A Tanár úr különböző akadálypályákat állított elő, gránátot dobtunk, légpuskával lőttünk, gyakoroltuk a távbecslést, a tájfutást és természetesen a verseny elméleti részére is felkészültünk. A megmérettetésre futással is ráedzettünk, ami meghozta a gyümölcsét, mert új iskolarekordot futottunk a 4 x 400 méteres váltóban, ahol az időeredményünk 4 perc 15 másodperc lett.
Az Országos Honvédelmi verseny szervezői ügyeltek arra, hogy a versenyszámok tükrözzék a katonai élet és hivatás kihívásait, azokból mintegy ízelítőt nyújtsanak a próbákra jelentkezőknek, hiszen a kitartás, a szorgalom, az önzetlen lelkesedés és a sportszerűség olyan értékek, amelyek a katonai élet alapjait képezik.
Az idei országos versenyen is sok komplikált feladatot kellett végrehajtani, ilyen volt a tájfutás, távbecslés, gyakorlógránát-hajítás, honvédelmi totó, elsősegélynyújtás, 400 méteres fegyveres váltófutás, légpuskalövészet és egy akadálypálya teljesítése. A versenyszámok nehezek voltak és komoly felkészülést igényeltek, de csapatunk hősiesen helytállt.
Az akadálypálya most is emlékezetesre sikerült számomra, mert idén is gazdagodtam egy sérüléssel. A tyúkgerenda legfelső fokáról lecsúsztam és a bordáimra estem és ennek következtében két bordám meg is repedt, de a versenyt nem hagytam abba, mert bizonyítani akartam magamnak, hogy képes vagyok végigcsinálni a versenyt, magamért, és a csapatért. Mondhatjuk, hogy véremet és csontomat adtam a csapatért.
Ebben az évben erősebb volt a mezőny, mint tavaly de így is sikerült feljutnunk a dobogóra. Debrecenből a katonai iskola három csapatot küldött a versenyre és ebből egy csapatot sikerült megvernünk. Az első két helyet a debreceni katonai iskola nyerte meg, de a többi katonai iskolát és gimnáziumot sikeresen megelőztük. A csapat tagjai lelkiismeretesen küzdöttek, s legjobb formájukat hozták.
A dobogó harmadik fokára állhattunk fel. Gazdagodtunk rengeteg ajándékkal, éremmel, egy nagy kupával és egy négy napos prágai utazással, amit augusztus végére szervez a katonaság.
Varga Patrik, Schenek Dániel, Ábrahám János és Bánhalmi Marcell

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!