Megkezdődött a politikai csatározás a TOP-os pályázatokról – ülésezett a képviselő-testület


2017-05-27 11:26:21  | cikk: HuHa  | 


Megkezdődött a politikai csatározás a TOP-os pályázatokról – ülésezett a képviselő-testület főképe
Egyperces néma felállással tisztelegtek a képviselők a napokban elhunyt Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész, Apáczai-díjas pedagógus, városi kitüntetett emléke előtt a pénteki munkaértekezlet elején. Ezt követően Áldozó Tamás polgármester jutalomban részesítette a közelmúltban, Németországban megrendezett teke világbajnokságon 3. helyezést elért Németh Mátét és edzőjét, Szabados Józsefet. A városvezető a napirendek tárgyalása előtt köszönetet mondott Kiss Zoltán Lászlónak, aki dr. Mészáros Károlyról, a város egykori rendőrkapitányáról majd polgármesteréről készült festményt adományozott a városnak.

A városatyák az ülésen előbb módosították az idei költségvetésről szóló rendeletet, melybe beépítették a TOP-os pályázatokon elnyert támogatási összegek most számított előlegeit. Ez jelenleg 913 millió 33 ezer forintot jelent, de a projektek likviditási terveinek elfogadását követően, hamarosan még több forrás épül be a város büdzséjébe. Mint ismeretes, eddig 4 milliárd 310 millió forintot nyert el Pápa városa a fejlesztések megvalósítására, a további pályázatok eredményének kihirdetése pedig a közeljövőben történik meg.

Módosították az idei költségvetést és elfogadták a tavayi zárszámadást

A képviselők elfogadták a 2016. évi zárszámadást, mely a város múlt évi költségvetését tartalmazza. Eszerint az önkormányzat vagyona növekedett az elmúlt esztendőben 23 milliárd 130 millió forintról 23 milliárd 400 millióra. Az önkormányzat bevételei 98,4 százalékban teljesültek a helyi adóbevételek esetében, az ingatlanértékesítésből származó tervezett bevételek pedig 56,5 százalékban valósultak meg. Ezt a számot árnyalja, hogy több esetben a szerződés megköttetett a múlt évben, a pénzügyi teljesítés pedig erre az évre húzódott át – magyarázta Áldozó Tamás az ülést követő sajtótájékoztatón.
-A számok azt mutatják, hogy alapos volt a tervezés, reálisan terveztünk és ezt a reálisan tervezett költségvetést biztonsággal végrehajtottuk. Az adózási fegyelem erősödésében jelentős szerepe volt annak, hogy létrehoztunk egy adóbehajtási és végrehajtási csoportot, melynek az a feladata, hogy a magánszemélyektől és gazdasági társaságoktól behajtsa azokat az adókat, amiket a rájuk irányuló szabályok ellenére sem fizettek meg. Az ő felhatalmazásuk azoknak az adófizetőknek az akaratából származik, akik ezeket az adókat megfizetik, és joggal várják el, hogy a közös teherviselés mindenkire egyformán vonatkozzon – fogalmazott a polgármester, hozzátéve 2016-ban 170 millió forint folyt be a város kasszájába a csoport munkájának eredményeként.

Az önkormányzat gazdasági társaságainak beszámolójáról zárt ülésen döntöttek

A testület zárt ülésen tárgyalta és fogadta el az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, így a Pápai Platán Nonprofit Kft. és a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. 2016. évi beszámolóját, majd az Európai Uniós csatlakozás óta eltelt időszak eu-s támogatással megvalósult fejlesztéseiről szóló beszámoló megvitatásával folytatódott az ülés. A beszámoló szerint az önkormányzat, illetve intézményei és gazdasági társaságai 45 projektet valósítottak meg, melyhez 9 milliárd forint támogatást nyertek el.

Süle Zsolt (Jobbik) szerint ezeknek a beruházásoknak régen meg kellett volna valósulnia

Politikai szócsaták kereszttüzébe került a 2014-2020 közötti eu-s költségvetési ciklus eddig nyertes projektjeinek ismertetéséről szóló napirend. A város eddig 14 pályázatot nyújtott be, ebből már 8 sikeres pályázatot tudhat magáénak, 2 pályázat biztosan nem nyert támogatást, 1 fejlesztési programot visszavontak, 3 további pályázat eredményének kihirdetése pedig a közeljövőben történik meg. Így eddig 4 milliárd 310 millió forint támogatásra számíthat a város fejlesztési terveinek megvalósítására.
Süle Zsolt, jobbikos képviselő hozzászólásában úgy fogalmazott, örül a pályázatok sikerének, ugyanakkor ezeket a beruházásokat már régen meg kellett volna valósítani. Tehetetlennek nevezte a rendszerváltás utáni városvezetést és azt mondta, bízik abban, hogy Pápa egyszer lesz annyira erős, hogy nem kell 30 évet és uniós forrást várni egy zebra kialakítására. A képviselő szerint „az állítsuk meg Brüsszelt” szabadságharcos kampány nem olyan hangos, ha eu-s forrásokról van szó, vagyis a fideszes vezetés az Európai Uniótól jövő pénzt azért nem utasítja vissza. A hozzászólást több fideszes képviselő is visszautasította, Grőber Attila, az MSZP önkormányzati képviselője pedig arra figyelmeztetett, hogy ezek még a siker örömének percei, amit nem szabad pártpolitikai harcokkal tönkretenni. Ezt erősítette meg Unger Tamás alpolgármester is hozzászólásában, aki sajnálattal állapította meg, hogy a választási kampány immár elkezdődött.

Ezek még az öröm percei, nem szabad elrontani - figyelmeztetett Grőber Attila

-A mai testületi ülés is jó példa volt arra, hogy vannak a városban olyanok, akik megpróbálnak méltatlan hangulatot teremteni az elnyert eu-s forrásokkal kapcsolatban. Nehezen tudom a Jobbik mozgását követni, mert a korábbi EU szkeptikus pártból mostanra olyan párt lett, amely lassan kerítést fog bontani a magyar-szerb határon. Mindezt azért mondom, mert Süle Zsolt ezt a témát idecipelte a testület elé. Igaza volt Venczel Csaba képviselőtársamnak: Süle Zsoltnak azért kellett felolvasnia azt a szöveget, mert talán maga sem hisz abban, ami abban foglaltatik. Nagyon szomorú, hogy pártkiáltványokat olvas fel a képviselő, eddig az volt jellemző, hogy a képviselők saját kútfőből, saját tehetségükből építkeztek és mondták el azt, amit gondoltak. Persze, ha valakibe ebből kevesebb szorult, akkor szüksége van segítségre – emelte ki sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás. Hangsúlyozta, méltatlan az, ahogy a közösségi médiában néhányan megpróbálják kisebbíteni azokat a fejlesztéseket, amikre lehetősége lesz a városnak a jövőben, és ez azért borzasztó, mert közös öröm, közös felelősség és közös eredmény, ha jól tudják végrehajtani a beruházásokat.
-Sokan úgy érzik, saját kicsinyes politikai lehetőségeiket szűkíti az, ha az önkormányzat sikeres, pedig az önkormányzat nem a Fideszt jelenti, nem Áldozó Tamást jelenti, hanem Pápa város 31 ezer polgárát.
A városvezető kiemelte, a Jobbik a közösségi médiában összemocskol mindent, ami örömre, bizakodásra, sok új lehetőségre ad okot a város lakóinak.
-Visszautasítom ezt a fajta megközelítést és elkeserít az, hogy ezzel a hozzáállással ugrottak neki a projekteknek és ezt kihasználva készek arra, hogy a hordóra felugorjanak és demagógiával ilyen hangulatot keltsenek a városban. Ez sehová sem fog vezetni, de készek vagyunk arra, hogy megküzdjünk ezzel a mérhetetlen rosszindulattal és emberi butasággal – utalt a polgármester a közösségi médiában megjelentekre. Hozzáfűzte visszautasítja azt is, hogy munkatársait, akik a projektek kidolgozásában dogoztak – akik jellemzően köztisztviselők és nem politikusok - korrupcióval vádolják.
-Nem tűröm, hogy kollégáimat gyalázzák! Ez a sejtetés, sunnyogás azt minősíti, aki ezt előadja – közölte határozottan Áldozó Tamás.

A városvezető sajtótájékoztatóján határozottan visszautasította a Jobbik méltatlan megnyilvánulásait

A polgármester hangsúlyozta azt is, a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósítandó beruházásokat a legnagyobb nyilvánosság bevonásával kívánják megvalósítani és minden lehetőséget megteremtenek arra, hogy kétirányú kommunikáció induljon a közös feladatok végrehajtásával kapcsolatban, vagyis minden városlakónak szeretnének lehetőséget adni arra, hogy elmondja véleményét a projektekről.

Az ülésen döntöttek arról, hogy pályázatot nyújtanak be a közösségi közlekedés támogatására, mely a városnak 100 millió forintos kiadást jelent, a jogszabályi előírásoknak megfelelően módosították a Pápai Városi Óvodák tagintézményeibe felvehető kisgyermekek létszámát, és tárgyaltak arról, hogy Leinefeldébe, Pápa németországi testvérvárosába és testvérvárosi kapcsolat kialakítására törekvő kárpátaljai Visk városába kapott meghívást a város delegációja a nyárra. Ezzel kapcsolatban Grőber Attila a Határtalanul program nyújtotta új lehetőségekre hívta fel a városatyák figyelmét.

Képek:


Címkék: testületi
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!