Körültekintően tervezzük meg a gyermek nyári programját! - folytatódott a máltai előadássorozat


2017-05-25 07:38:57  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Körültekintően tervezzük meg a gyermek nyári programját! - folytatódott a máltai előadássorozat főképe
A nyári táborozással és sportolással kapcsolatos tudnivalókról tartott előadást dr. Lőrincz Matild gyermekorvos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja Segítünk, hogy segíthess! című sorozatának tegnapi alkalmán a Napsugár Bölcsődében.
A doktornő elsőként azt hangsúlyozta, ma nagyon sokféle táborból és sportolási lehetőségből választhatnak a családok, de csak akkor és csak abba a táborba menjen a gyermek, amikor és ahová kedve van menni, és a sportoknál is az egyik legfontosabb szempont, hogy a gyermek örömmel végezze a tevékenységet. Emellett az egészségi állapotot is figyelembe kell venni, hiszen például egy pollen allergiás gyermek számára nem a legjobb választás egy erdei tábor a legnagyobb pollenkoncentráció idején. Kisebb gyermekek esetében a napközis táborokat ajánlja a szakember, mivel az „ottalvós” táborokban ők még nagyon hiányolhatják a családjukat. Nagyon fontos, hogy mindenképpen a gyermek érdeklődési körének megfelelően válasszunk a lehetőségek közül, hiszen egy energikus, folyton izgő-mozgó, sportokért rajongó gyermek nem biztos, hogy jól érzi magát egy művészeti táborban.
A sportok kiválasztása esetében is elsősorban a gyermek érdeklődését és egészségi állapotát kell szem előtt tartaniuk a szülőknek. A gyermekek fejlődése szempontjából nagyon előnyös a lovaglás és az úszás, emellett a néptánc is olyan mozgás, ami nagyon jó hatással van a gyermekekre. Az úszás emellett elengedhetetlen, ha a későbbiekben valamilyen evezős sportot szeretne választani a kicsi.
A családi nyaralások kapcsán dr. Lőrincz Matild elmondta, nagyon fontos, hogy a család együtt, pihenéssel, kikapcsolódással töltse el a nyári szabadságot. A helyszín és az időpont kiválasztásában a család lehetőségei mellett szempont kell, hogy legyen mindaz, amit a táborok esetében is említett. Azt azonban hangsúlyozta, a nyaralás idején is nagyon fontos a személyi higiéné betartása, a gyerekeket figyelmeztetni kell például, hogy nyaralás idején is nagyon fontos a kézmosás. Azt is lényeges kiemelni, hogy se kislányokat, se kisfiúkat ne engedjenek a szülők meztelenül játszani a strandokon, játszótereken, mert nagyon sok fertőzés érheti így a legkisebbeket. Emellett a napvédelem is nagyon fontos minden életkorban, mert a bőr nem felejt, egy fiatal korban megtörtént napégés következményei akár évtizedekkel később is jelentkezhetnek.
Az előadássorozat június elején folytatódik, amikor a mostani téma folytatásaként arról beszél majd az előadó, hogy mit kell tartalmaznia a családok úti-patikájának.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!