„Legyen a zene mindenkié!” - Erkeles év végi hangverseny


2017-05-23 23:21:02  | cikk: Babos Petra  | 


„Legyen a zene mindenkié!” - Erkeles év végi hangverseny főképe
Az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában már hosszú évek óta hagyomány, hogy tavasszal, a tanév befejezése előtt és advent idején koncerttel örvendeztetik meg a szülőket, az érdeklődőket. A koncerteknek ezúttal a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ adott otthont hétfőn és kedden este.
A koncert elején Heizer Zoltánné igazgatónő köszöntötte a megjelenteket, aki Hoppál Péter szavait idézte, mi szerint: „ A kulturális intézményeknek, az oktatás teljes spektrumának és a kormányzatnak össze kell fognia, hogy választ adjon arra, miként lehet Kodály írott és hangzó örökségének a posztmodern kor eszközeivel és kihívásai közepette is megfelelni. A mai generáció szent küldetése újratanulni Kodály és ikercsillaga, Bartók súlyos és felelősségteljes hagyatékát – fogalmazott dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, az ötven évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző síremlékénél március 6-án, a fővárosi Farkasréti temetőben. „
A szép számban megjelenteket Heizer Zoltánné köszöntötte
- Kodály nem akart dogmatikusan mindenkiből zeneszerzőt faragni. A zenét a műveltség meghatározó elemének tartotta, műveltségen pedig nem egyszerűen valamiféle öncélúan felhalmozott ismeretanyagot értett, hanem morális tartalommal is bíró emberi minőséget. Hitt abban, hogy zene nélkül teljes ember nem létezik. Kodály Zoltán és kortársai az alapokig menően alakították át a magyarság zenei gondolkodását, hatalmas hagyatékának örököse az egész nemzet. Ezektől az alapoktól elindulva kell megtalálni a kodályi elvek helyét a mai oktatásban. Erre a nemes feladatra vállalkoznak Kodály országában az olyan nevelési-oktatási intézmények, mint a pápai Erkel Iskola – hangsúlyozta az igazgatónő, majd hozzáfűzte, a tavaszi hangversenyen fellépett az iskola valamennyi kórusa és az Éneklő Szülők Kara. Nagy örömükre szolgál, hogy elfogadta meghívásukat iskola testvériskolája, a Jókai Mór Alapiskola Révkomáromból. Vegyeskaruk (a 7.z és 8.z osztály kórusa) áprilisban járt ott a XVI. VOX HUMANA –n, a komáromi énekkarok tavaszi fesztiválján. A hétfői koncerten vendégük volt még a Kiss Kata Zenekar, akikkel régóta gyümölcsöző baráti és munkakapcsolatuk van, hiszen több közös fellépés, televíziós szereplés, stúdióbeszélgetés van már mögöttük. A márciusban megjelent CD és DVD kiadványukon - melynek címe: Magyarból jeles – erkeles gyerekek is énekelnek. Ismét színesítette a hangversenyt a kemenesmagasi citerazenekar Sebestyén Zoltán vezetésével. A Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei, valamint lelkes szülők, állandó hangszeres kísérőik is felléptek az est folyamán.
Heizer Zoltánnétól megtudtuk, nagy öröm számukra, amikor minden év végén bemutathatják, hogy énekkaraik milyen sokat fejlődtek a tanév során. Az idei év végi koncert mégis másabb, mint az eddigiek, rendkívülibb, ugyanis Dr. Szatmári F. Péterné Rédei Margitta pályájának ez a záróhangversenye, hiszen a tanév végén nyugállományba vonul.
Az Éneklő Szülők Kara
-Az iskolában töltött 35 év alatt több száz gyereket tanítottál meg az éneklés szeretetére, vezetted be őket a matematika rejtelmeibe. Kórusvezetőként milyen sokszor öregbítetted iskolánk jó hírnevét a városban, de tágabb pátriánkban is. Az Éneklő ifjúság mozgalomban rendszerint arany minősítést, többször kiemelt diplomát szereztél az énekkaraiddal. Sokszor kísérted őket zongorán s ezzel kettős szerepet töltöttél be, Te voltál a karmester és a zenekar egy személyben. Megalakítottad az Éneklő Szülők Karát, akik azóta is lelkesen énekelnek Veled, s milyen gyönyörűen, ahogy hallhattuk ma is. Sok helyen szerepeltetek hazánkban, de külföldre is többször vittétek hírül azt a kodályi gondolatot, hogy a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Ami minket, kollégákat illet: egy értékes embert ismertünk meg benned, aki mindig vidám, tele van életkedvvel, energiával, mindig mosolyog, akire lehet számítani. Sokat segítettél megfontolt tanácsaiddal, óriási tapasztalatoddal. Köszönjük a sok szép emléket Neked – emelte ki az igazgatónő.
A koncerten adták át a Kálmán Frigyes-díjat, amelyet a közkedvelt tanár egykori osztálytársai alapítottak. Idén Domonkos Eszter, az iskola 8.z osztályos tanulója vehette át az elismerést. Eszter szorgalmával, igyekezetével egyre kimagaslóbb eredményeket ért el mind a tanulás, mind a sport, mind a zene területén. Számtalan zongoraversenyen mutathatta meg tehetségét. Házi zongoraversenyeken többször ért el arany, ezüst és bronz fokozatot. Rendszeresen indult a megyei egyéni és négykezes zongoraversenyeken is.
Domonkos Eszter 
A közel két órás koncerten fellépett az 5.a és az 5.z kórusa, az Éneklő Szülők Kara, a vegyeskar, a minikórus, a nótafa és a tagozatos nagykórus. A közönség mindét teltházas koncertet vastapssal jutalmazta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!