Kambodzsai élmények Hámori Andrástól


2017-05-23 21:30:04  | cikk: Babos Petra  | 


Kambodzsai élmények Hámori Andrástól főképe
Hámori András a pápaiak körében jól ismert, hiszen itt tanult, s azóta is rendszeresen ellátogat városunkba. Ezúttal a kambodzsai és vietnámi élményeiről mesélt a hallgatóságnak könnyed és laza stílusban.
Hámori András, mint mondta, ezek a tájak egészen másak, mint, amilyenek itt vannak. Az író próbálja megjárni azokat a lehetőségeket, amelyek merőben mások azokhoz a lehetőségekhez képest, mint amiben élünk.
-A feleségemmel utaztam el, s nagyon jól éreztük magunkat. Mi igyekeztünk megkeresni azokat az extrémitásokat, amelyek arra a környékre jellemzőek. Nagyon szeretünk utazni, s igyekszünk mindig más és más helyre menni. Én sosem értettem azokat, akik mindig ugyanoda utaznak. Én úgy gondolom, az egész világ az enyém, csak nincs a nevemre íratva. Így tehát, mint egy birtokos, a területemet próbálom körbejárni. Még nagyon sok helyre szeretnénk eljutni, többek között a fekete Afrikába, inkább Dél-Afrikába, ami nincs az idegenforgalmi térképen. Aki elmegy a világ másik részére, az egyetlen egy valamit hagyjon otthon, méghozzá az előítéleteit. Ne próbálja ugyanazokat megkeresni, ami itthon van, próbálja az ottani szépségeket megtalálni, s jól érezni magát – mesélte Hámori András.
-Jártunk Kambodzsában, az Angkor monumentális romvárosban. Elképesztően szép volt. Ez egy hatalmas hely, körülbelül akkora romváros, mint Budapest. Kambodzsa őrzi a romantikáját, a Pol Pot-rezsim szörnyűségei után még mindig az „egy szál ingben ugyan, de megúsztuk" hangulat uralkodik. Az emberek kedvesek, boldogok, és ezt igyekeznek megosztani az odaérkező turistákkal is. Vietnam egy kicsit más: óriási amerikai tőkeberuházás van, Ho Si Minh-városban gombamód nőnek ki a felhőkarcolók. Tulajdonképpen Kína mellett az Amerikai Egyesület Államok legnagyobb kereskedelmi partnere. Az emberekre itt is jellemző, hogy boldogok, kedvesek, amit igyekeznek a turistákkal is bebizonyítani.
Az író kalandregényei helyszínválasztásaihoz felhasználja az útjai során szerzett élményeit.
Az érdekfeszítő előadást fényképes vetítés is színesítette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!