Szombaton ismét Régészet Napja Pápán


2017-05-22 23:16:11  | cikk: Babos Petra  | 


Szombaton ismét Régészet Napja Pápán főképe
A Magyar Régész Szövetség szervezésében május 27-én újra megrendezik a Régészet Napja elnevezésű programot, melynek városunkban a Kékfestő Múzeum ad otthont.
Dr. Nagy L. István múzeumigazgató elmondta, harmadik éve csatlakoznak a Régészet Napja eseményhez, melynek célja a régészet tudományának népszerűsítése a nagyközönség körében. Minden évben egy-egy téma köré csoportosul a rendezvény. Idén a Közösségek régen és ma címet viseli a program.
-A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk 0-99 éves korig. Az esemény10 órakor kezdődik a Népek országútján című előadással, amelyet Pátkai Ádám tart. A legkisebb korosztályt régészeti homokozóba invitáljuk, ahol különböző korszakokból származó tárgyakat lehet megkeresni. Egész nap családi vetélkedővel, a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal várjuk. Az idei évben minikiállítással is készülünk, Emberek a vár alatt címmel. A tárlatmegnyitót követően átadjuk a Pro Archeológia díjat, amelyet minden programban résztvevő múzeum a saját tevékenységi körében az arra legalkalmasabbnak ítélt személy számára nyújt át. A szombati rendezvényre 50 százalékos kedvezménnyel váltható majd belépő. A program ideje alatt finomságok, betyár batyu és frissítő vár mindenkit az udvari, újépítésű kemencénél – ismertette a múzeumigazgató a programot.
A sajtótájékoztató keretében szó esett még a nyári táborokról is. Mint kiderült a múzeum az idén öt, három kézműves, egy régész és egy felfedező vártúra táborral várja a gyerekeket. A szervezők a felfedező vártúra táborra még várják a jelentkezőket, főleg a 11-13 éves korosztályból.
Dr. Nagy L. István elmondta még, a Kubinyi Ágoston program kiemelkedő jelentőségű kiállítások megépítését segíti, illetve felújítási és infrastrukturális beruházási tevékenységet is támogat. A pápai múzeum erre a lójárgányos mángorló helyiséget választotta ki. A tavalyi évben 3.500.000 Ft-ot nyertek, a felújítás munkálatai jelenleg is folynak. A várható befejezés ősz végén lesz. Az idén is kiírták a Kubinyi pályázat második ütemét, melyre ismét pályázni fognak. Ez a mángorló szerkezet teljes mértékű restaurálását jelenti, illetve az egésznek a kiállításra való kialakítását. Reményeik szerint el fogják nyerni a támogatást.
Végül a múzeumigazgató hozzátette, már gőzerővel készülnek a Múzeumok Éjszakája programra is, ami idén június 24-én lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!