Szép kutyák, jó szervezés - sikeres volt a pápai kutyakiállítás


2017-05-21 10:45:52  | cikk: ha  | 


Szép kutyák, jó szervezés - sikeres volt a pápai kutyakiállítás főképe

Az állatbarátok nagy örömére ismét nemzeti kutyakiállítás helyszíne volt városunk, ezúttal a Vasas sportpálya területén alakították ki a ringeket. Az Ebtenyésztők Pápai Egyesülete a kutyakiállítások rendezése terén hagyományokkal rendelkezik, hiszen a 2000-es éveket átlépve 2009-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is rendezhetett versenyt. Az egyesület szerencsésnek mondhatja magát, hiszen az idei évben 4 éves kihagyás után újból CAC kutyakiállítást szervezhetett, sőt, egyszerre kettőt, hisz a pápaiak az idei évben dupla megmérettetés rendezésére kaptak lehetőséget a MEOE Szövetségtől: délelőtt a Pápa CAC, délután pedig az Esterházy Memorial CAC várta a kutyusokat és gazdáikat.

Dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte a vendégeket

A megnyitón dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy Pápán már több alkalommal volt nemzeti és nemzetközi kutyakiállítás is, s ezek a rendezvények mindig nagy sikert arattak. A kutya az ember legjobb barátja, idézte az ismert mondást, s ezt a kapcsolatot a versenyzők be is bizonyíthatják egy-egy jól sikerült szerepléssel, tette hozzá, majd sikeres napot kívánt a résztvevőknek. Dr. Áldozó Tamás polgármester beszédében kiemelte, hogy Pápa földrajzilag is egy jó helyszín a kiállítások számára, s a szervezők is mindig kitesznek magukért. Idén is így volt ez, mondta, a pápai egyesület tagjai sokat dolgoztak azért, hogy ismét színvonalas megmérettetés legyen a kiállítás.

Varga Vivien egy Jack Russel terrierrel nevezett, ez volt az első versenye, ígéretesnek ítélték a kutyust, jó élményekkel tért haza Pápáról

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke elmondta, hogy ő rendszeres résztvevője volt bíraként vagy versenyzőként a korábbi pápai kutyakiállításoknak, s nagy örömmel tért vissza. Mint mondta, az, hogy egy napon két versenyen is indulhatnak a kutyusok, nagy vonzerőt jelent, hisz a nemzeti champion címért meghatározott számú kiállításon kell sikeresen szerepelni, s a pápai rendezvény így dupla esély. Mint mondta, igényes, kiváló bírói gárda érkezett Pápára, Lokodi Csaba Zsolt, Marian Dragonescu és Simu Calin Romániából, Mark Johnston és Dayna Johnston Ausztráliából, Orcsik István Szerbiából, Zaur Agabeyli Azerbajdzsánból jött, de természetesen voltak magyar bírák is Kaszás Emese, Korózs András, Kardos Vilmos, Szabó Sándor és Tesics György személyében.

A szombathelyi Varga Gábor egy különleges szépséggel, egy amerikai akitával a kiállításra. A még ritkaságszámba menő fajtáról elmondta, hogy nagyon komoly kutya, hűséges, de önfejű.

A szervező Ebtenyésztők Pápai Egyesülete 2016 júniusa óta új vezetőséggel működik. Az elnök Pop Emanuel Neculai elmondta, hogy nagyon sokat dolgoztak azért, hogy jól sikerüljön a kiállítás, ehhez a korábbi vezetőségtől is minden segítséget megkaptak. Ezúttal 11 országból 800 kutyát neveztek, ami igen szép szám, majdhogynem rekord egy ilyen megmérettetésen. 160 fajtát értékeltek a bírák a nap során. A verseny mellett kísérőprogramok is várták az érdeklődőket, volt agility bemutató,  érkezteklovasíjászok, de birkaterelést is láthatott a közönség.

Ismét divatosak a kuvaszok

A Vasas füves területén 12 körben mutatkoztak meg a kutyák. A rezignáltabb négylábúak még szunyókáltak egyet a verseny előtt, de sok kedvencet a bírálat előtti percekben is fésültek a gazdik. A szél nehezítette ezt a munkát, de a gyakorlott kiállítóknak nem jelentett gondot. A MEOE elnöke elmondta többek közt, hogy egy időben a kuvaszok szinte teljesen eltűntek a versenyekről, de lassan kezdenek visszatérni, s ez nagy öröm számára. Ez azért is lehet, mondta Brenner Andrea soproni tenyésztő, mert rossz híre volt ennek a magyar fajtának, alaptalanul, mert a kuvaszok okos, ragaszkodó állatok, agressziónak nyoma sincs bennük, családcentrikus őrző-védők. Persze fontos a szerető, következetes gazdi.

A vizsla is hungarikum

A Hungarikum Bizottság 2017-ben a hungarikumok sorába emelte a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, a komondort, a kuvaszt, a pulit, a pumit,a mudit, a magyar vizslát, az erdélyi kopót és a magyar agárt. Katona Adél szintén egy magyar fajtával, komondorral érkezett a pápai kiállításra. Mint mondta, korábban is járt már városunkban, s egyébként is mindig jó híre volt ennek a versenynek. Az külön jó, hogy egy napon két minősítést is kaphat a kutya, fűzte hozzá.

Egy szép pápai cane corso
A pápai Vörös István egy különleges színű, gyönyörű cane corso-val nevezett. Az olasz kutyafajta első ránézésre félelmetesnek tűnhet, s jobb is, ha a rossz szándékú betolakodók messzire kerülik, viszont a családban olyan, mint egy falat kenyér, mondta a tenyésztő. Imádja a gyerekeket, ok nélkül nem agresszív, igazi családi kutya, amely azonban szükség esetén meg is védi a gazdit. Vörös István a kiállítás kapcsán elmondta, hogy szerinte a bírák nagyon korrektek, jó a szervezés, úgyhogy igazán jól sikerült a pápai program.

Udvardi Edit, Szalai Gábor és Gesztenye

A szintén pápai Szalai Gábor a családi kedvenccel, Gesztenyével vett részt a kiállításon. A francia bulldog nagyon szereti a gyerekeket, de igazi önfejű akaratgombóc, de ezen sokat javított a kutyaiskola, ami szerinte elengedhetetlen a felelős kutyatartáshoz.

Az egész napos rendezvény zárófotója

A rendezvényen nem csupán a bírák ítélkeztek, a legszebb pápai kutyát dr. Áldozó Tamás polgármester választotta ki. Lovas Ferenctől, a pápai egyesület titkárától megtudtuk, hogy az első helyezett Milotay Melinda afrikai oroszlánkutyája lett, a második Mester Virág pumija, a harmadik helyen pedig Lovas Nimród végzett angol vérebével. A kiállítás, mint minden ilyen rendezvény, Best in show-val ért véget, sőt egy supreme díjat is kiosztottak. A best összevetések legjobbjai közül a pápai kiállítás kutyája Mester Virág Pilisi-Kócos Jóbarát "Minek" nevű kutyusa lett. A gazdi a szervezők felajánlásának köszönhetően egy kerékpárral gazdagabban térhetett haza.

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke a rendezvény végén megköszönte és megdicsérte a szervezők munkáját, s a jövő évi pápai viszontlátás reményében búcsúzott a résztvevőktől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!