Tenyészállatok az agrárexpón


2017-05-20 23:12:05  | cikk: Babos Petra  | 


Tenyészállatok az agrárexpón főképe
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Pápai Agrárexpo keretében hivatalos állatbírálatot is tartottak, a jószágokat több szempontból is vizsgálták a szakavatott zsűritagok. A hagyományoknak megfelelően megrendezett versenyen a Magyar Állattenyésztők Szövetségének támogatásával szakmai bírák választották ki a fajtában legnemesebb állatokat. Az idei évben egy-egy női és hím ivarú fajtát díjaztak.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is haszonállat kiállítással várták a XXI. Pápai Agrárexpóra látogatókat. A legjellemzőbbek a húsmarhák voltak, de sertés, juh és baromfi is színesítette a kínálatot. A legnagyobb felhozatal azonban szarvasmarhából volt, hiszen a magánvállalkozások és nagyüzemek is elhozták kínálatukat.
-Sertésből az idén nem annyira nagy a felhozatal, ennek az oka az, hogy akkor hozzák a tenyésztők, hogyha már vevő is van az adott állatra. Baromfiból a gödöllői intézet hozta a legtöbb fajtájukat – emelte ki Toldi Tamás, szervezés segítő.
-A kiállításon úgynevezett show bírálatokat használunk. Van a leíró, küllemi bírálat, amit az állatok teljesítményének, küllemének precíz leírásához alkalmazunk. Itt ettől eltekintettünk. A show bírálat azt jelenti, hogy az állat küllemét és mozgását értékeljük. Nem pontozzuk, hanem rangsoroljuk. Kategóriákat határozunk meg, attól függően, hogy mennyi állat van. Van hím és nőivar, bika, üsző, vemhes tehén, vemhes üsző, első borjas tehén. A pápai kiállításon még nincsen annyira sok állat, hogy annyi kategóriát alakítsunk ki, itt a hím és a nőivart szoktuk elkülöníteni. A legnagyobb díj a legszebb hímivarú állat és a legszebb nőivarú állat díja. Különdíjjal jutalmazzuk azokat a tenyésztőket, akik kiválóan felkészített és küllemű állatokat hoznak a kiállításra – hangsúlyozta a dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetség ügyvezető igazgatója, akitől megtudtuk, egy állatnak nemcsak szépnek, de jónak is kell lennie.
-Küllemében mutatós és arányos legyen. A termelési mutatók azonban még fontosabbak, ugyanis haszonállatokról van szó, ami azt jelenti, hogy hasznot kell, hogy hozzon a gazdájának. Természetesen a küllem és a haszonmutató összefüggenek egymással. Jól meg lehet becsülni a termelési lehetőségeit, de a legfontosabb a mérhető tulajdonságok értékelése – fűzte hozzá a szakember, majd hozzáfűzte, a Pápai Agrárexpo egy rangos esemény, az évek során sokat erősödött, amihez gratulált, s reményei szerint tovább fog fejlődni.
Az agrárexpon lovastorna bemutatót is láthatott a közönség
A XXI. Pápai Agrárexpo lovasbemutatóval folytatódott.

Képek:


Címkék: NAK
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!