Jubileumhoz méltó vadásznap az Agárexpón


2017-05-20 22:28:23  | cikk: HuHa  | 


Jubileumhoz méltó vadásznap az Agárexpón főképe
Ha nem is a hajnali vadászatok idején, de kora reggel kezdték a napot a Pápa környéki vadásztársaságok tagjai, hiszen a mai nap a vadászok ünnepe is volt a Agrárexpón. A Veszprém Megyei Vadászkamara ugyanis 20. alkalommal szervezett megyei vadásznapot az expó társrendezvényeként. Így aztán mire a vadásznap megnyitója elkezdődött, a kondérokban vidáman rotyogtak a vadhúsokból készített pörköltek, raguk, levesek, majd hamarosan a tárcsákon ízletes hússzeletek pirultak, hogy az érdeklődők a vadgasztronómia remekeivel lakhassanak jól.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke köszöntötte a vadásztársaságokat

A rendezvény megnyitóján Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke köszöntötte vadásztársait. Mint mondta, mérföldkő ez a nap, hiszen az Agrárexpo keretein belül történelme van a rendezvénynek, 20. alkalommal hívták találkozóra a megye vadászait. Felidézte az első alkalmat, amikor Pápa város meghívására eljöhettek a kiállításra, hogy bemutassák a vadászok tevékenységét és lehetőséget kapjanak a vadászat társadalmi elfogadottságának erősítésére.
-Külön öröm, hogy a rendezvény a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához került és a NAK is befogadott bennünket, hiszen a gazdák nélkül ma nincs vadászat és vadászat nélkül a gazdák is nehezebben élnek, így azzal az együttműködéssel, ami ebben a megyében kialakult, van jövőképünk – mondta. Hozzátette, az új vadászati törvény végrehajtási rendeletének megjelenésével a vadászatra jogosultak rendelkezésére áll minden olyan információ, ami a tevékenységüket segíti.

Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere házigazdaként üdvözölte a vadásztársaságokat. Úgy fogalmazott, nehéz évről évre új gondolatokat mondani erről a rendezvényről, de ha őszintén gondolja az ember, nem baj, ha ismétlődik a mondanivaló és közhelyszerűnek tűnik.
-Köszönöm, hogy itt vannak, nagyon sokat jelent nekünk, hogy ezt a rendezvényt gazdagítják. Amióta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara átvette az expo rendezését, a város nevében megjelenők vendégek és élvezik azt a sokszínű világot, amit az Agrárexpo ide varázsol. Bízom abban, hogy önöknek is piros betűs nap a Pápai Agrárexpo, a nyugalom, a beszélgetések, a barátságok elmélyítésének napja. Tartsák meg ezt a szokásukat, a 20. évfordulót kövesse még sok szép évforduló és találkozzunk itt évről évre.

A 20. évfordulót kövesse még sok - mondta el jókívánságként Áldozó Tamás polgármester

A vadásznapot Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, fontosnak érzi az agrárkamara és a vadászkamara közötti tradicionális, jó kapcsolatot, hiszen jó ideje együtt gondolkodnak és együtt tesznek a mindenki által fontosnak tartott dolgok érdekében. Erre nagyon jó példa a vadászati törvény, melynek megalkotásakor volt lehetőség a gazdák érdekeinek tolmácsolására, és a megalkotott törvény által a földtulajdonosok, földhasználók is éppoly biztonságban érezhetik magukat, mint a vadgazdálkodók. A még nyitott kérdésekben partnerséget kért minden érintettől, hogy szakmai alapokon nyugvó megoldások születhessenek.

A megnyitó ceremónián adták át a vadászati kitüntetéseket és elismeréseket, több vadásztársasági tag vehette át a Hubertusz Kereszt arany fokozatát, a Nimród Érmet Istvánffy Alexandrának, a Bakonyerdő Zrt. munkatársának adták át, a Vadászkamara aranyérmét dr. Lukács Attila kapta, a Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel az Öregséd vadásztársaságot jutalmazták, a Széchenyi Zsigmond Emlékplakettet - melyet első alkalommal adományozott a vadászkamara – pedig Pápa Város Önkormányzata érdemelte ki. Magyar Vadászatért Érdeméremmel ismerték el Kövi Tibor tevékenységét, aki 2017-ig 10 éven át állt a Rába-menti Vadásztársaság élén. Az idén leköszönt elnöktől megtudtuk, 44 éven át vadászott, egy évtizedig volt a Kemenesszentpéteren működő társaság elnöke, az elismerést tevékenysége méltó lezárásának tekinti.
-Munkám során a legfontosabbnak a megfelelő vadgazdálkodást tartottam, a társaságon belüli megértést, és egymás megbecsülését.
Mint mesélte, még él benne legnagyobb vaddisznó elejtésének emléke, de volt szerencséje több gímbikát is elejteni, amikről szintén szép emlékeket őriz, sokszor pedig csak az erdő nyugalma, csendje vonzotta a területre. A jövőre nézve mosolyogva mondta, a puskát még nem teszi le, de most már esténként gyakrabban nyúlt a pizsama után, mint a puska után.

Kövi Tibor 10 éven át állt a Rába-menti Környezetvédelmi és Vadgazdálkodási Egyesület élén

A vadásznapok történetében először az agrárkamara kezdeményezésére szakmai konferenciát is szervezett a Veszprém Megyei Vadászkamara. Az érdeklődők a tájegységi vadgazdálkodásról, a földtulajdonosi közösségek feladatiról és a vadkárral kapcsolatos fontos kérdésekről hallhattak a szakemberektől.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a vadkárról tartott előadást a konferencián

Mindez idő alatt pedig a vadásztársaságok sátrai alatt finomabbnál finomabb ételek készültek vidám hangulatban. A rendezvényen képviseltette magát a legfiatalabb társaságok egyike, a Bakonyalja-Szarvaskő Vadásztársaság, mely a Pápakovácsitól Farkasgyepűig tartó, 5080 hektáros területen gazdálkodik. A társaság elnökétől Schveighoffer Ottótól megtudtuk, területükön a hazai nagyvadfajok mindegyik megtalálható – így őz, vaddisznó, gím, dám és muflon -, de apróvadban sem szűkölködnek. És bár a társaság új, tagjai régóta földtulajdonosok és vadászok, más-más társaságból érkezve. Az első közös megjelenésük alkalmából szarvas ragut főztek zöldborsóval, vargányával és minden bele való titkos és kevésbé titkos hozzávalóval – ezt már dr. Lukács Attilától tudtuk meg, aki nemcsak a társaság tagjait irányította a főzésben, hanem az ételek elbírálásában is részt vett a zsűri elnökeként.
-A főztünk saját ötlet alapján készül, hiszen csak így lesz belőle a vadászgasztronómia csúcsának mondható étel – fogalmazott mosolyogva. A zsűri tagjaként hozzátette, a jó vadétel titka, hogy emlékeztet annak a vadnak az ízvilágára, melyből készül, de nincs túlfűszerezve, ugyanakkor benne van minden olyan fűszer, mely nem hiányozhat a vadételekből.

Ismét bebizonyosodott, a vadászok nemcsak lőni, főzni is tudnak

A zsűri több mint húsz ételt kóstolt végig a bírálat során, a hagyományos vadpörköltek mellett, többféle hozzávalóval megbolondított raguk, sültek, levesek kínálták magukat, több társaság pedig komplett menüsort készített a rendezvényen. Így például a Bakonyerdő Zrt., mely végül a vadétel főző verseny abszolút győztese lett a Diana Vadászhölgy Klub mellett. Az elkészült ételek villámgyorsan elfogytak, vásárlátogatók sokaságát örvendeztették meg a vadászok a különleges ételekkel, a zsűri pedig minden társaság főztjét jutalmazta.

A látogatók sokasága és a zsűri is elismeréssel jutalmazta a vadásztársaságok főztjét

Az Agrárexpo ezúttal is kínált vadászathoz kapcsolódó bemutatókat az érdeklődőknek, így a délután folyamán a vadászkutyák ügyességéből és a sólymászat világából kaphattak ízelítőt a kiállításra kilátogatók.

Képek:


Címkék: NAK
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!