Malmok, mint helyi értékek


2017-05-19 19:40:43  | cikk: ha  | 


Malmok, mint helyi értékek főképe

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság kiemelt feladatának tekinti, hogy felkutassa a helyi értékeket, segítse Pápa Város Önkormányzata Települési Értéktár Bizottságának munkáját. A Pápai Kaszinó ennek legfőbb színtere. Rendszeres találkozókat szerveznek egy-egy adott témakörben, volt már szó az utazásról, a környékbeli falvakról is. A közösség legutóbbi összejövetelén, melyet a Pedagógus Művelődési Házban tartottak, a pápai vízimalmokról esett szó.

Baloghné Uracs Marianna, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöke köszöntőjében elmondta, hogy Pápa gazdag szellemi, épített örökséggel és természeti értékkel, hagyománnyal büszkélkedhet, de sokan nem is ismerik ezeket, kincseink nem szerepelnek a köztudatban. Hogy ez megváltozzon, ezért dolgozik a társaság. A malmokról szóló összejövetelre vendégeket is hívott a vezetőség.

Nagy Péter tapasztalt malomkutató

Nagy Péter a pápateszéri vízimalmokról tud nagyon sokat, éveken át kutatta történetüket, könyvet is írt ebben a témában. Tapasztalatát hívta segítségül a MTT, Nagy Péter pedig ígéretet tett arra, hogy szán időt a pápai vízimalmokra is. Kérdésünkre, hogy hány malom volt egykor Pápán, azt válaszolta, hogy nincs erre nézve pontos adat. 1857-ben kevesebb mint 20 malom volt a város akkori területén, ha Tapolcafőt is beleszámítjuk, akkor 23-24 ez a szám. Nagy Péter azt tervezi, hogy levéltári kutatásokat végez, átnézi a rendelkezésre álló telekkönyveket, dokumentumokat, hogy pontos, konkrét adatok álljanak a rendelkezésére.

Sántha Csabát, az Edvy Malom Fogadó tulajdonosát is meghívták a beszélgetésre. Az Edvy-malom már a megyei értéktárban is szerepel, tudtuk meg a fórumon. Sántha Csaba fontosnak elmondta, ezek az épületek és a benne dolgozó mesterek is hozzájárultak a mai várokép kialakításához, épp ezért fontos, hogy ha lehet, mentsük meg az utókornak akár az épületeket, akár az emléküket. Az összejövetelen részt vett Tóth Kálmán is, ő a Hantai-malomról beszélt az érdeklődőknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!