Az agrárium nemcsak a szakma, hanem az egész társadalom számára fontos érték – megnyílt a Pápai Agrárexpo


2017-05-19 15:48:51  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra, HuHa  | 


Az agrárium nemcsak a szakma, hanem az egész társadalom számára fontos érték – megnyílt a Pápai Agrárexpo főképe
Közel 5000 négyzetméter területen, 140 kiállítóval ma délelőtt megnyílt a 21. Pápai Agrárexpo, regionális mezőgazdasági szakkiállítás és vásár. A háromnapos rendezvény szakmai programmal kezdődött, reggel szántóföldi gépbemutatót rendeztek az érdeklődők számára. Az ünnepélyes megnyitót a Sportcsarnok mögötti szabadtéri területen felállított rendezvénysátorban tartották, a vendégeket házigazdaként városunk polgármestere köszöntötte.

Áldozó Tamás köszönetet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a szervezésért, mint fogalmazott, éveken át Pápa városa volt a rendezvény szervezője, így pontosan tudja, mennyi munkával jár egy ilyen program előkészítése, lebonyolítása. A városvezető hangsúlyozta, egy évvel ezelőtt még a Pápai Hús Kft. tulajdonosaként is szerepe volt az expón az önkormányzatnak. Az elmúlt években nehéz helyzetbe került cég azóta a felszámolásból megerősödve került ki és működik tovább.
-A szakmai közönség előtti megszólalás lehetőségét kihasználva jó munkát, sok üzletet, szép vállalati és személyes jövedelmet kívánok a cégnek a jövőre nézve - fogalmazott.
A polgármester a kiállítóknak sikeres üzletkötéseket, a látogatóknak kellemes időtöltést kívánt a rendezvényen.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke bízik abban, hogy mind a szakmai, mind a civil látogatók tartalmas elfoglaltságot találnak az expón

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében arról szólt, a Pápai Agrárexpo az elmúlt két évtizedben szépen beilleszkedett a város, a régió és az ország rendezvénytérképébe is, és sokan várják évről-évre. Az idén a múlt évi rendezvény számait túlhaladva, közel 140 kiállító vesz részt az expón, a rendezvény területe is nagyobb lett a korábbinál – csak a gépforgalmazók minden eddiginél nagyobb helyen, 2600 négyzetméteren állítanak ki - szervezőként pedig mindent megtettek, hogy színvonalas programokat kínáljanak.
-Nagyon fontos, hogy a szakmai kapcsolat kiépüljön és erősödjön az ágazat szereplői között, és ezt szeretnénk erősíteni itt a rendezvényen is, ezért idén is megszerveztük a szakmai konferenciát, melynek központi témája az élelmiszer feldolgozás.
A NAK elnöke hozzátette, nem véletlen a témaválasztás, hiszen Pápán komoly múltja van az élelmiszerfeldolgozó iparnak, és most már lehet abban is bízni, hogy nemcsak komoly múltja, hanem szép és reményteljes jövője is lesz. Győrffy Balázs arról is szólt, a rendezvény nemcsak szakmai programokat kínál, hiszen nagyon sok családot is várnak a hétvégén, és számukra is sok érdekességgel készültek. Beszéde végén köszönetet mondott Pápa Város Önkormányzatának a helyszín biztosításáért és a rendezvény megszervezésében nyújtott segítségért.
-Az agrárium nemcsak számunkra fontos, hanem az egész társadalom számára értéket jelent, és ahhoz, hogy ezeket az értékeket közvetíteni tudjuk, fontosak az ilyen események. Bízom abban, hogy az idei expo is alkalmas lesz szakmai beszélgetésekre, kapcsolatok ápolására.

Az innováció és fejlesztések elengedhetetlenek a jövő mezőgazdasága számára - mondta dr. Nagy István

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a Pápai Agrárexpo méltóképpen reprezentálja a magyar mezőgazdaságot. Hangsúlyozta, a mezőgazdaság tavaly rekordévet zárt, és hajtómotorja volt a magyar gazdaságnak.
-Ha már rekordokat értünk el és olyan bevételeket tudtunk elérni, ami jó reményeket ad a jövőre, akkor meg kell említenünk a támogatásokat, hiszen mind a hazai mind az európai uniós források óriási lehetőséget jelentenek a magyar mezőgazdaság számára. Óriási lehetőséget, mert fejlesztésre fordíthatjuk őket. A kívülről érkező támogatások mindig változhatnak, bizonytalanok. Most van itt az idő, hogy megalapozzuk azt a biztonságos bevételt a befektetésekkel, fejlesztésekkel, melyek kiszámíthatóan, hosszú távon biztonságossá tehetik a mezőgazdasági gazdálkodást.
Hozzátette, most érkeznek meg a pályázati pénzek, melyek olyan lehetőséget nyújtanak, ami párját ritkítja és arra bíztatta az agrárium szereplőit, hogy használják ki ezeket a lehetőségeket és fordítsák korszerűsítésre, fejlesztésre azokat, hiszen hosszútávon nyereségessé és biztonságossá csak így tehető a magyar mezőgazdaság.
-Tavaly 16 ezerrel bővült a mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, de nagyon fontos az utánpótlás megtalálása, meg kell találni azokat a fiatalokat, akik akarnak, szeretnének ebben az ágazatban dolgozni.
Az államtitkár arról is szólt, növelni kell az állattenyésztés arányát és meg kell szüntetni a feldolgozottsági szint terén mutatkozó lemaradást, hiszen minden, ami alapanyagként hagyja el a gazdaságot az veszteség, hozzáadott értéket kell mellé tenni. Ehhez kellenek a fiatalok és az innováció.

A 21. Pápai Agrárexpo fővédnöke Jakab István, a Magosz elnöke

A 21. Pápai Agrárexpo fővédnöke idén Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, aki fővédnöki beszédében felelevenítette az első pápai rendezvényről szóló emlékeit, majd a jelenről beszélt. Mint mondta, a kiállítás jó lehetőség arra, hogy megismerjék, hol tart ma a technológiai színvonal és hová kell eljutni.
-Közel 5 millió hektár területre nyújtották be a gazdák az egységes kérelmüket. 5 millió hektár termőföld az a hatalmas erőforrás, amivel rendelkezünk. A jövő azon múlik, hogy ez a hatalmas erőforrás milyen mértékben hasznosul – fogalmazott. Hangsúlyozta, robbanásszerű változás van a hazai mezőgazdaságban: új technológiák, új eljárások, új eszközök, új rendszerek, precíziós termelés, digitális eszközök alkalmazása van jelen, ami sajnos a klímaváltozással párosul, de talán ezzel a modern eszközrendszerrel lehet választ adni a klímaváltozásra.
Az elnök köszönetet mondott a szervezőknek, kiállítóknak, majd eredményes üzletkötéseket kívánva megnyitotta a 21. Pápai Agrárexpót.

A vásári nagydíjat az Agromaster Kft. kapta

Az ünnepi ceremónia adott alkalmat a vásári díjak átadására is, az idei évben a vásári nagydíjat az Agromaster Kft. érdemelte ki. Ezen túl állatkiállítói, élelmiszerelőállítói és gépkiállítói díjat is átadtak, és ezúttal is több különdíjjal jutalmazták a színvonalas megjelenésű vállalkozásokat.
A megnyitó után a rendezvény díszvendégei védnöki szemlén tekintették meg a kiállítást, majd 13 órától szakmai konferenciára várták az agráriumban dolgozókat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!