A reformáció harmadik útja – A baptisták eredete


2017-05-17 17:22:03  | cikk: Babos Petra  | 


A reformáció harmadik útja – A baptisták eredete főképe
A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet meghívására tartott előadást dr. Mészáros Kálmán baptista lelkipásztor, egyháztörténész, teológiai tanár, a Reformáció harmadik útja, a baptisták eredete, hitvallása címmel az Immánuel Közösségi Házban.
Az egyháztörténész elmondta, 500 évvel ezelőtt, amikor a reformáció Luther Márton nevéhez kötődően elindult, egy sokszínű mozgalommá vált. A lutheri reformáció a fejedelmek védelme alatt továbbfejlődött, reformációvá vált, később, amikor Kálvin jött, akkor inkább a polgári réteget érintette határozottabban. Volt egy harmadik, azaz a népi reformáció, amit anabaptista reformációnak nevezünk, ez kevésbé ismert Európában. Az anabaptista mozgalom a reformációval párhuzamosan zajló, a katolikus egyház és a reformáció képviselői által egyaránt üldözött, olyan radikális keresztény megújulási mozgalom, melynek alaptanításai különböztek, illetve (bizonyos tanaik) szembeálltak a reformáció alaptanaival. Az elmúlt évszázadokban elterjedt baptista mozgalomként, s az egyik legjelentősebb protestáns ággá fejlődött.
-A mozgalom nevében hordozza azt a nagyon fontos, a többi népegyháztól eltérő hitvallási formát, hogy a felnőtteket, a felnőtt hitvallókat merítették alá, így lettek a gyülekezet tagjai. Tévesen anabaptistáknak nevezték őket. Tehát nem csecsemőkorban történik a merítkezés, hanem tudatosan, felnőtt korban. A gyermekkeresztelőre vonatkozó hitelveik szerint a gyermekeknek előbb méltóvá kell válniuk a keresztségre, tudatosan kell vállalniuk mindazt, amit a keresztség jelent – mondta az egyháztörténész.
-Hitvallásunkat tekintve sokkal több tart minket össze, mint ami szétválaszt. Mi baptisták, elsősorban a kálvinista irányzathoz tartozunk, alapjában véve a Kálvin hitvallási rendszernek elveit fogadjuk el, kivéve, azt, hogy csecsemőkorban kezdődik a keresztség. Gyülekezeti szerkezetben nem annyira hierarchikus rendszerűek vagyunk, hanem minden közösség önálló. A gyülekezeteket laza kapcsolat köti össze. Van országos és világi szövetségünk is, de ez egymás mellé rendelt gyülekezetek hálózata, s nem egymás fölé épülők. A világegyház Amerikában van, de szerte a világon megtalálhatóak vagyunk. A mozgalom egyre népszerűbb, az elkötelezett hívek száma 50.000.000 körül van, Magyarországon 20.000 fős a közösség, de 50.000 fő jár a gyülekezetbe – mondta dr. Mészáros Kálmán, aki hozzáfűzte, örömmel látogatott el Pápára, hogy előadást tartson.
Az 500 éves évforduló kapcsán kiemelte, fontos emlékezni az 500 éves reformációról, a közös múltról, hiszen 500 éve reformálódunk, szükség van a megújulásra, az új utak keresésére, nemcsak a múltban merengve, hanem a közös jövőt keresve, egymást tiszteletben tartva, egymás értékeit megbecsülve keresni azt, ami összeköt mindannyiunkat.
Boncz Zoltán lelkipásztortól megtudtuk, a soron következő programjuk az Ökumenikus Nap lesz, amit június 5-én rendeznek majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!