A halomsírok titkai


2017-05-16 19:43:12  | cikk: ha  | 


A halomsírok titkai főképe

Palágyi Sylvia volt a Gróf Esterházy Károly Múzeum Régészeti mozaik című előadássorozatának májusi vendége. A Rómer Flóris-emlékéremmel kitüntetett régész több mint három évtizeden át római kori villák és keresztény templomok feltárásán munkálkodott, első komoly régészeti eredménye 1969-ben egy Kemenesszentpéter határában feltárt római kori halomsír volt. Az előadássorozat záróalkalmán erről tartott előadást.

A halomsíros temetkezés már az őskorban is szokásos volt Európában, majd a Kr. u. 1. század második felében, vége felé a Római Birodalom északi tartományaiban is megjelent ez a temetkezési forma. A legkisebb halmok átmérője 3-4 méter, magassága 0,2 méter, a nagyhalmok impozánsak a 25 - 48 méteres átmérőjükkel, 4–6 méter közötti magasságukkal.

A kemenesszentpéteri halomsírok a római úthoz közel estek

Palágyi Sylvia a Kemenesszentpéter határában elhaladó egykori római út mellett található egyik halomsírt tárta fel 1969-ben, ami kiemelkedő eredménnyel járt. A római kori halomsíros temetkezések uralkodó rítusa volt a hamvasztás. Kemenesszentpéteren egy harcos temetkezési helyét sikerült megásni, akinek hamvait egy szürke urnába helyezték. Mellé kerültek fegyverei, kardja, lándzsája, s néhány edény is. A sír keletkezése a Kr. utáni 1. és 2. század fordulójára datálható. A feltárás egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy kiderült: nemcsak az őskorban temetkeztek halomsírokba eleink, hanem a római korban is.

Palágyi Sylvia a '90-es években feltárt még két sírt. Az 1990-ben megásott halomsír épített szerkezetű, körítőfallal, festményekkel ellátott sírkamra volt, a 2. század második feléből. A másik ellaposodott halomsírt részlegesen tárta fel Palágyi Sylvia, négyzetes körítőárokra bukkantak ott. A 3. század második felében és a 4. században Pannóniában már nem emeltek nagyobb halmokat a sírgödrök fölé, leáldozott ezen temetkezési forma divatja, de nyomait még ma is számos helyen megtalálhatjuk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!