Kiállítással zárult a nemzetiségi hét a Munkácsyban


2017-05-16 08:08:08  | cikk: Babos Petra  | 


Kiállítással zárult a nemzetiségi hét a Munkácsyban főképe
A Munkácsy Mihály Általános Iskola a tanév során több alkalommal szervez projektheteket, melyek keretein belül a diákok egy-egy témával foglalkoznak. Az idei tanév utolsó témája a nemzetiség volt, mely programot május 8. és 12. között rendeztek meg. A 7. n osztályosok a „Zweiglein”, azaz az Ágacska történetét dolgozták fel, mellyel közelebb kerülhettek a magyarországi németek történetéhez, a régi sváb hagyományokhoz, szokásokhoz. A diákok a hét során számos színes és érdekes programon vehettek részt. A projektet egy kiállítás zárta, melyen az elmúlt hét eseményeit mutatták be a tanulók.
Szücs Judit, az idegennyelvi munkaközösség vezetője hírportálunk érdeklődésünkre elmondta, az iskola mindig nagy hangsúlyt fektetett a német, illetve sváb hagyományok megismerésére, ápolására és őrzésére, ezért tartják meg minden évben az Ágacska projektet.
Váczy Dorottya tanuló kérdésünkre elárulta, nagyon tartalmas hetet zártak, sok-sok élményszerű rendezvényük volt a múlt hét során.
-Idén a programot Holczinger Szandra rendhagyó német órája nyitotta meg, amelyen családjának életéről mesélt a diákoknak a magyarországi németek történelméről, szokásiról, hagyományairól. Nagyon érdekes volt az előadása, sokat megtudtunk a svábokról. Kedden Bakonyszücsre kirándultunk, ahol megtekintettük a sváb házakat, valamint jártunk a temetőben is, ahol megkerestük a sváb sírokat. Szerda délelőtt kékfestő terítőt mintáztunk, amit nagyon élveztünk. Délután pedig sváb táncház, zene, játék, kézművesség, vajköpülés, sváb ételek kóstolása és öltözködési stílusokkal való megismerkedés várt ránk. Nekem a táncház tetszett a legjobban, ahol én is segítettem a tanításban – tudtuk meg a diáklánytól, aki hozzáfűzte idén a fordítói pályázaton is indult, ahol egy verset kellett lefordítani. Dorottya szerint nem volt túl könnyű, de megbirkózott vele.
A projekthétre egy rajz- és egy fordító pályázatot is kiírtak a szervezők, melynek eredményhirdetését ma délelőtt tartották az iskola aulájában.
A program a 7. n osztályosok nemzetiségi héten szerezett élményeiről szóló fényképes vetítéssel és a kisfilm megtekintésével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!