Civilek majálisa


2017-05-14 23:06:43  | cikk: Babos Petra  | 


Civilek majálisa főképe
Kellemes kora nyári időjárás várta ma délután az Erzsébet ligetbe látogatókat a X. Civil Majálison. Az idén 14 standon, 16 színpadi fellépő közel 400 főt mozgatott meg. A rendezvény célja, hogy a színes programokon bemutatkozási lehetőséget kapjanak a civil szervezetek. A délután nyitányaként a takácsi Kenderkóc Citeraegyüttes csalogatta a ligetben felállított színpadhoz a járókelőket.Később fellépett még a malomsoki Őszirózsa Nyugdíjas Klub, a Háromhatár Kulturális és Sport Egyesület, a Balance Dance Team, gecsei Dallamvarázs Énekkar, az Optikai Csalódások Kulturális és Táncegyesület, a bakonytamási Vidámság Kulturális Egyesület, a Black Bunny Rock and Roll Club, a Nyerő Hatos Tánccsoport, a Takácsi Kicsi Csajok, a Pápai Nyugdíjas énekkar, irodalmi csoport, Horváth Emília, Ihász Ákos is.
Orbán Zsuzsanna elmondta, rendkívül sokszínű kavalkád fogadta a látogatókat az Erzsébet ligetben, hiszen sokféle tevékenységgel jelentek meg a kitelepülő szervezetek, egyesületek. A majális tökéletes lehetőséget biztosít a Pápán és a járásban tevékenykedő civil szervezeteknek a bemutatkozásra, ismerkedésre, kapcsolatok építésére. Kézműves és interaktív foglalkozásokat is tartanak, kiállítják eszközeiket, felszereléseiket, fényképeiket, az amatőr művészeti egyesületek pedig megmutathatják tehetségüket a színpadon. Az ügyes kezű gyerekek készíthettek papírékszert, papírvirágot és egyéb vidám ajándékot.
A sátrakban helyet kapott például a Látássérültek Klubja, a Megújulás Klub, a Delta Íjászegyesület, a Háromhatár Kulturális és Sportegyesület, a Szarvaskör és a Barátság Klubért Alapítvány is.
Az idei évben is kitelepült a rendezvény helyszínére a Pápai Rendőrkapitányság, a Pápai Csillagász Szakkör és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság is.
-Egyesületünk, a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete egy EU-s pályázatnak köszönhetően hozta létre az önkéntes pontot az önkéntesség népszerűsítése céljából. 2013-ban a projekt részeként alapítottuk meg az önkéntes díjat, melyet azok a magánszemélyek, szervezetek, közösségek kaphatnak, akik sokat tesznek működési területükön az önkéntesség elterjesztéséért. Teszik ezt úgy, hogy jó példával járnak elő. Kezdetben az önkéntes díj elkészítésével grafikai stúdiót bíztunk meg, tavaly viszont úgy gondoltuk, hogy ifjú képzőművész palántákat kérünk fel pályázat keretében a díj elkészítésére. A győri Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola pedagógusai és diákjai pozitívan fogadták felkeresésünket. A tavalyi év sikere után idén ismét pályázatot írunk ki, s nagy örömünkre sok terv, makett érkezett. A tervek közül egyesületünk tagjai választották ki a három legjobb pályamunkát, majd az iskola szakértő tanárai döntötték el, hogy melyik a legjobb. Idén Nagy Noémi és Botos Róbert 11. évfolyamos tanulók készítették az Önkéntes díjat, amit nagyon köszönünk nekik – mondta Orbán Zsuzsanna.
A rendezvényt Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg, aki mint mondta, kevés jobban sikerült rendezvényt lehet elképzelni, mint egy olyat, ahol sokan önként adva a szabadidejüket, a tehetségüket dolgoznak azért, hogy mindenki jól érezze magát, aki kilátogat az Erzsébet ligetbe. Jó látni, hogy sokan eljöttek a programra. A város gazdagsága abban rejlik, hogy sokféleképpen mutatkozik meg a tehetség és sokféleképpen mutatkozik meg a közösségért való tenni akarás, és nem várnak arra, hogy majd valaki más megszervezi. Reméli, jövőre még többen csatlakoznak a civilekhez, s egyre több pápainak lesz ideje, hogy másokért dolgozzon, ellenszolgáltatás nélkül, a munka és az együtt cselekvés öröméért.
Ebben az évben a beérkezett ajánlások alapján az Önkéntes díjat Mező Lászlóné Julika érdemelte ki.
Mezőné Julika az emlőműtöttek pápai Megújulás Klubjának oszlopos tagja, meghatározó személyisége. Derűje, humora, pozitív életszemlélete jó hatással van a klubtársaira. Kislánya az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézetébe jár, ahová édesanyja is elkíséri és vele marad. Önkéntesként segít az intézet munkatársainak, igyekszik hasznossá tenni magát, amiért cserébe a gondozottak is nagyon szeretik. Férje halála óta verseket, novellákat ír, mert vallja: az alkotó folyamat által gyógyul a lélek, a siker élményektől pedig nő az önbizalom. Nemcsak író, hanem fantasztikus festő is. Szívesen részt vesz a városban rendezett eseményeken, ahol kézügyességét kihasználva portrékat rajzol. Példamutató magatartása, embertársaiért, valamint a civil szervezetekben végezett önzetlen, áldozatkész munkája alapján méltán rászolgált az elismerésre.
Mező Lászlóné örömmel és meghatottan vette át az elismerést, s elmondta, váratlanul érte a megtiszteltetés.
-Szeretetből és önkéntességből csinálom, amit csinálok. Mivel van egy beteg gyermekem, ezért igyekszem mindig fitt és erős maradni 72 évesen is, mert szeretném, hogy még sokáig el tudjam látni. Örömmel segítik az ESZI-ben a fogyatékos gyerekeknek, hiszen ők teli vannak szeretettel és hálával. A Megújulás Klubban pedig a tagtársak egymást segítik, sosem a betegségről beszélgetünk – mondta Julika néni.
A rendezvény az esti órákban zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!