Negyedszázados testvérvárosi kapcsolat


2017-05-14 21:48:46  | cikk: HuHa  | 


Negyedszázados testvérvárosi kapcsolat főképe
Múlt hétvégén ünnepelte városunk és Schwetzingen a testvérvárosi partnerkapcsolat létrejöttének 25. évfordulóját. A jeles alkalomra városi delegáció utazott Németországba, hogy közösen ünnepeljék a több mint két évtized alatt kialakult szakmai és baráti kapcsolatokat, valamint, hogy a városvezetők megerősítsék további együttműködési szándékukat. A pápai delegációt a képviselőtestület tagjai, a polgármesteri hivatal vezetői és azoknak a szervezeteknek a képviselői alkották, melyeknek élő kapcsolatuk van a németországi testvértelepüléssel. A schwetzingeni spárgafesztivál idejére szervezett ünnepi találkozáson, május 7-én vasárnap a pápai vendégek mellett a partnerváros képviselő-testületének tagjai, a szakmai és baráti kapcsolatok németországi képviselői vettek részt, emlékezve a testvérvárossá váláshoz vezető útról, felidézve az azóta eltelt évek emlékeit.

Az ünnepi hétvégén a pápai delegáció Schwetzingen bor-partnervárosába is ellátogatott

A két város közötti kapcsolatfelvétel első lépései a vasfüggöny lebontásának időszakára tehetők és Reinhard Jäntsch főépítész nevéhez fűződnek, aki egyik balatoni útjáról hazafelé tért be Pápára és azonnal megragadta városunk szépsége és hasonlósága Schwetzingenhez: a kellemes kisvárosi hangulat, a kastély, a barokk jelleg.
-A kastély melletti Platán étteremben ebédeltünk és összetört alattam a szék – idézte vissza mosolyogva az idős úr az első pápai látogatásának emlékét.
Abban az időben Németország kifejezetten kereste a partnerség lehetőségét magyarországi településekkel, Pápának is akadt két „kérője”, végül a városvezetés Schwetzingennel kezdte meg a konkrét ismerkedést. Azt első tárgyalások még a pápai tanácselnökkel zajlottak, a testvérvárosi szerződést pedig már dr. Kovács Zoltán polgármester írta alá Gerhard Stratthaus főpolgármesterrel 1992. szeptember 23-án Németországban. Az azóta eltelt 25 évben a két város számos intézménye, hivatásos szervezete, civil közössége ismerkedett meg egymással és épített ki szakmai kapcsolatot, alakított ki barátságot. A testvérvárosi szerződést ötévente újítják meg a városvezetők, egyik alkalommal Pápán, másikon Schwetzingenben.

A német városban működő, a nemzetközi kapcsolatok ápolásában kiteljesedő Förderverein Egyesület egyik tagja, a 96 éves Oscar Schardt is kedves emlékeket idézett az elmúlt évekről. Mint mondta, az első pápai látogatáskor nem gondolta volna, hogy 25 éven keresztül fennmarad ez a barátság, és örül, hogy megérhette a jeles jubileumot. A schwetzingeni Hofstadt ceremóniamestere több mint tízszer járt Pápán, főként a Barokk Napok idején és nagyon tetszett neki a város.
-Pápa gyönyörű, a benne élő emberek nagyon kedvesek és vendégszeretőek. Mindig nagyon jól éreztük magunkat önöknél – mondta lelkesen.

Az elmúlt években a városok között számos területen alakult ki együttműködés, így például a tűzoltóságok között, a szociális intézmények között, általános- és középiskolák között. A kapcsolatok egymás munkájának megismerésében, jó gyakorlatok átvételében, szakmai egyeztetésekben és adományokban is megnyilvánultak, de legalább ilyen fontosak voltak a kialakult emberi kapcsolatok, barátságok, a közösen eltöltött, tartalmas napok, hol Pápán, hol Schwetzingenben.
-A partnerkapcsolat létrejöttének szinte első percétől van kapcsolat a két város tűzoltósága között, s ez a szakmai találkozások és barátságok mellett adományokban is megmutatkozott. A schwetzingeni tűzoltóktól kaptuk például azt a létraszert, melyet most, a tűzoltók napja alkalmából kapott új járművel váltottuk le. A Németországból kapott létraszert több mint tíz évig használtuk és nagyon köszönjük a német kollégák segítségét – mesélte Csillag István, a katasztrófavédelem pápai kirendeltségének vezetője az ünnepi esten. Hozzátette, amikor először találkoztak a német kollégákkal a két ország tűzoltó-technikai felszereltsége között nagyságrendi különbség volt, ez a különbség mostanra eltűnt és mindkét ország tűzoltósága nagyon korszerű felszereléssel dolgozhat. Mint mondta, az elmúlt években megismerték egymás munkáját, egyik évben Pápán, másik évben Németországban találkoztak és komoly barátságok is kialakultak. Ezt a régről megmaradt kapcsolatot szeretnék a jövőben újra aktívvá tenni és megerősíteni.

Hasonlóképpen nyilatkozott Oláh Márta, aki az Egyesített Szociális Intézményt képviselte munkatársával a jubileumon. A két település szociális intézménye is csaknem a kezdetektől ismeri egymást, sokszor jártak egymás intézményeiben, szakmai tapasztalatokat cseréltek, jó gyakorlatokat vettek át egymástól és a pápai intézmény több alkalommal kapott adományt is Schwetzingenből.
-Én 23 éve váltam részesévé ennek a testvérvárosi együttműködésnek, sok tárgyi segítség érkezett Schwetzingenből az intézményünkbe, főként ruha és cipőadományok, amit a Család- és Gyermekjóléti Központ ad tovább a rászorulóknak. Ezen túl nagyon fontosnak találom a szakmai egyeztetéseket, egymás mentális erősítését is, ami végig jellemezte ezt a 25 évet. Én most először járok Schwetzingenben és nagyon tetszik a város – osztotta meg velünk a Gondozási Központ vezetője.

Oláh Márta (középen) 23 éve vesz részt a két város szociális intézményeinek együttműködésében

Nemcsak szakmai szervezeteknek, de oktatási intézményeknek is van élő kapcsolatuk egymással: a Weöres Sándor Általános Iskola és a Türr István Gimnázium is büszkélkedhet ilyen együttműködéssel. A fiatalok egymás kultúrájával való megismertetése különösen fontos része a testvérvárosi szerződésnek, az elmúlt évek pedig ennek sikeréről tanúskodnak. Gőgös Zoltánné, a Weöres iskola pedagógusa szintén ott volt a schwetzingeni delegációban, érdeklődésünkre számos közösen megélt szép emléket, élményt idézett fel az iskolák közötti együttműködésről. A pápai intézmény (akkor még Jókai Mór Általános Iskola) már 2000 óta tartja a kapcsolatot a Hilda Schule-vel, s a schwetzingeni intézmény megszűnésével most új testvériskolai kapcsolatot épít a Karl Friedrich Schimper Real Gemeinschaftsschule-vel.
-Kétévente látogatjuk meg egymást, ősszel mi utazunk Németországba, tavasszal pedig mi fogadjuk Pápán a német iskoláscsoportot. Nagyon fontosnak tartom ezeket az ismerkedési, barátkozási lehetőségeket, hiszen a gyerekek megismerik egymás nemzetének kultúráját, gyakorolhatják nyelvi tudásukat az adott célnyelvi környezetben, bátorságot szerezhetnek az idegen nyelvű kommunikációhoz. A pedagógusok számára is nagyon jó lehetőség ez, hiszen számos jó gyakorlatot tudtunk átadni egymásnak az elmúlt évek során. A schwetzingeniek például nálunk ismerkedtek meg a drámapedagógia nyújtotta lehetőségekkel, mi pedig az Arizona programot vettük át tőlük, melyet Magyarországon a mi iskolánk alkalmazott először, és azóta már az egész országban elterjedt – sorolta a kapcsolat eredményeit a pedagógus. Hozzátette, nagyon sok szórakoztató programon is részt vettek közösen, a németek imádják a magyar pogácsát és a lángost, szívesen ismerkednek meg a magyar hagyományokkal, és mindig nagyon kellemes hangulatban telik a közösen töltött idő.

Az intézmények, szervezetek mellett számos pápai civil közösségnek, művészeti csoportnak is sikerült eljutnia Schwetzingenbe az elmúlt két és fél évtized alatt. Énekkari fellépések, néptánc műsorok, színesítetik a német ünnepeket, a magyar gasztronómia jellegzetességeiből és a hazai kultúra tárgyi remekeiből mind a karácsonyi vásáron, mind a spárgafesztiválon kaphatnak ízelítőt a partnerváros lakói. A Vadvirág Néptánccsoport táncosai például rendszeresen szerepelnek a jeles schwetzingeni alkalmakon. Először csak egy párral léptek a közönség elé, az utóbbi években pedig már két-három párral adnak műsort. Fellépéseik mindig nagy sikert aratnak nemcsak a Schwetzingenben élő magyarok körében, a németek is vastapssal jutalmazzák a magyar táncokat – tudtuk meg Müller Zoltántól, a néptáncegyüttes egyik vezetőjétől.

A Schwetzingen-Pápa testvérvárosi kapcsolat ápolásának egyik fontos szereplője Kollányi Gábor, a Förderverein Egyesület elnöke, aki szintén a kezdetek óta részt vesz az együttműködésben. Ő is úgy fogalmazott, hogy az első időben nem gondolt arra, hogy ilyen hosszú időn keresztül, ilyen jó kapcsolat működhet a két város között. A Pápa Város Díszoklevele kitüntetéssel elismert Kollányi Gábor a jubileumi ünnepség szervezésében is aktívan részt vett.
-Nagyon fontos számomra, hogy a két város kapcsolata által is erősödhet a két nemzet közötti kapcsolat. Egymás elfogadása, megismerése, a barátságok szövődése, a kultúra átadása mind hozzájárul egy európai kapcsolathoz és ez nagyon jól működik Pápa és Schwetzingen között – fogalmazott, hozzátéve – úgy érzem, nemcsak azok részesei ennek a testvérvárosi kapcsolatnak, akik személyesen is részt vesznek benne és rendszeresen találkoznak, hanem a többi városlakó is. A schwetzingeniek tudnak a két város közötti barátságról, figyelik az együttműködésről szóló híreket.

A schwetzingeniek egy padot ajándékoztak Pápa városának a jubileum alkalmából

A vasárnap este a schwetzingeni szabadidőpark grillházában tartott ünnepi ceremónián dr. René Pöltl főpolgármester és dr. Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondtak mindazoknak, akik az elmúlt 25 évben hozzájárultak a két város közötti barátság kiépítéséhez, munkájukkal segítették a szakmai és civil kapcsolatok kialakulását és ápolását, majd aláírták a testvérvárosi szerződés megerősítéséről szóló dokumentumot. A szerződés szövegét a pápai származású, Schwetzingenben élő Kereszt Gyöngyi fia olvasta fel németül és magyarul, jelképezve, hogy a jövő a fiataloké, nekik is meg kell találniuk a helyüket ebben a testvérvárosi együttműködésben, és nekik kell majd tovább folytatniuk, ápolniuk a partnerséget.
-Úgy gondolom, hogy amikor ezt a partnervárosi kapcsolatot megalakították, senki nem gondolta, hogy 25 év után ennyire sikeres, ennyire élő és ennyire intenzív lesz ez a kapcsolat, és ilyen mély barátság alakul ki közöttünk. A jelen a miénk, de a jövő a fiataloké és bízom abban, hogy sikerül megnyernünk ennek az ügynek a fiatalokat és a következő 25 év is ilyen sikeres lesz – emelte ki a schwetzingeni főpolgármester, hangsúlyozva, nagyon jól működik az egyesületek közötti kapcsolat, az iskolák közötti kapcsolat. A partnerség kialakításában sokat segített, hogy a két város között sok a hasonlóság, nemcsak a települést nézve, hanem az ott élőket figyelve is. A schwetzingeniek szeretnek Schwetzingenben élni, a pápaiak Pápán, hiszen olyan környezetben élhetnek, ami más városokkal nem hasonlítható össze, és ez is hozzájárul a jó partnerkapcsolathoz, hiszen boldog és elégedett emberek vesznek benne részt, és ők tudják formálni ezt a barátságot.
A jövőről szólva kiemelte, szeretnék újjáéleszteni azt a programot, melynek keretében a két város fiataljai számára gyakorlati helyet biztosítsanak mindkét városban, akár gazdasági területen, akár a közigazgatásban.

Torta és tűzijáték is volt az ünnepi estén  

Ezt erősítette meg dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki szerint nagyon fontos együttműködések alakultak ki a két település között, nagyon sok tapasztalatot szereztek egymástól. Ő maga 19 évvel ezelőtt járt először Schwetzingenben, akkor sok olyan dolog volt, melyre jó példákat láttak, s melyeket aztán továbbfejlesztve, a magyarországi körülményekhez igazítva meg tudtak valósítani. A város működtetése, a szennyvízcsatornázás, a tűzoltóság szervezete, az önkormányzati munka szervezése, a városüzemeltetés módszere – sok-sok olyan területe volt az életnek, melyhez akkor jó ötleteket, példákat kaptak. Az azóta eltelt időszakban Pápa nagyon sok mindenben előbbre lépett és ma már a schwetzingeniek elismeréssel szólnak az elért eredményekről és együtt örülnek a fejlődésnek.
-A két város kapcsolatában gyorsan kialakult egy olyan munkarend, melynek az ismétlődése biztonságot jelent a partnerség működése szempontjából. Vannak rendezvények, melyeken vendégül látjuk egymást, segítettük a civil szervezetek, intézmények egymásra találását és együttműködését, a kultúra és a sport terület sok találkozásra adott lehetőséget és ezekből nagyon sokat gazdagodhattak a pápaiak és a schwetzingeniek is.
A pápai városvezető is hangsúlyozta fiatalok bekapcsolódásának fontosságát, melynek jó alapja lehet az iskolák közötti meglévő együttműködés.

Dr. René Pöltl főpolgármester (balra), Boros Katalin, a nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs és dr. Áldozó Tamás polgármester

A Pápa-Schwetzingen közötti testvérvárosi kapcsolat 25 éves jubileumára Németországba utazott pápai delegáció részt vett a szombati Spárgafesztiválon - Schwetzingen legnagyobb városi ünnepén -, ahol Kanozsainé dr. Pék Mária jegyző köszöntötte a helyieket a pápaiak nevében. A küldöttség városnézésen vett részt, megtekintette a kastély és a kastélyparkot, jelen volt a Kerékpáron a világ körül című szabadtéri kiállítás megnyitásán. A pápaiak vasárnap látogatást tettek Schwetzingen bor-partnervárosában Wachenheimben, ahol megnézték a schwetzingeni szőlőbirtokot, felsétáltak a vulkanikus hegyen álló várromhoz, megtekintették a wachtelburgi borászatot, ahol borkóstolón vettek részt és sétát tettek a városkában, érintve a fűszernövény piacot. Ezt követte az esti jubileumi program, melyen újabb öt évre megerősítették a testvérvárosi kapcsolatot, annak reményében, hogy a következő negyedszázad is ilyen tartalmas és baráti lesz a két város között.

Képek:


Címkék: testvérváros
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!