Evangélikus gyülekezeti nap


2017-05-14 17:47:10  | cikk: ha  | 


Evangélikus gyülekezeti nap főképe

Gyülekezeti napot szervezett a Pápai Evangélikus Egyházközség. Az ünnepi istentiszteleten Polgárdi Sándor esperes hirdetett igét, szolgált a gyülekezet nemrégiben megalakult énekkara, és a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai. Az istentisztelet után közös ebédre, kötetlen beszélgetésre invitálták a résztvevőket. Kora délután felléptek az Allegro AMI és a Tánc-Lánc AMI növendékei, valamint a csikvándi gyülekezet kórusa, de volt kézműves foglalkozás is a gyerekek számára. A hagyományos rendezvényre idén is hívtak vendégeket, a homokbödögei, nagyacsádi és takácsi híveket is várták a programra.

A jubileumi évben alakult a gyülekezet kórusa

Az 1531-ben elindult lutheri szellemű tanítás Pápán is hamar gyökeret eresztett, az evangélikusok a XVI. század óta részesei a város életének. Gyülekezet ott jött létre, ahol volt hívők közössége, volt egy lelkipásztor, hirdették az evangéliumot, kiszolgáltatták a szentségeket. 1704-ben már a Fő téren volt templomuk, iskolájuk, lelkészi és tanítói lakásuk a pápai lutheránusoknak. Az ellenreformáció nehéz éveiben Homokbödögén lelt otthonra a pápai evangélikusok csoportja, 1784-ben aztán a türelmi rendeletnek köszönhetően a várárkon kívül megépült a templom, először torony nélkül, később aztán az is felkerült rá és elnyerte mai formáját.

Az ünnepi isteniszteleten Polgárdi Sándor esperes hirdetett igét

- A mai nap hálaadás, visszatekintés a múltba, amikor Luther nem a világot, hanem az egyházat, a keresztényeket szerette volna megújítani és ez a megújulás ma is folyamatos - mondta Polgárdi Sándor esperes. - A lutheri gondolatokhoz hozzátartozik a nyitottság, az elfogadás, a szeretet is - tette hozzá. A nap központi gondolata a reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolódik, ez a megújulás. De fontos a visszatekintés is, érdemes végigjárni azokat a pápai helyszíneket, ahol hitben gazdagodott és megerősödött az evangélikus közösség, mondta.

Szépen terített asztalok várták a gyülekezet tagjait és a vendégeket

Venczel Csaba gyülekezeti felügyelő elmondta, hogy a keresztény emberek hitüket gyülekezetekben vallják meg, az az a színtér, ahol a lelkészen keresztül az Úr kinyilvánítja szeretetét. Ugyanakkor nem szabad, hogy ez egy egyoldalú kinyilatkoztatás legyen, kellenek a kötetlen alkalmak is, ezért szervezték meg idén is a gyülekezeti napot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!