Táncoljatok! - Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pápán


2017-05-14 13:30:07  | cikk: ha  | 


Táncoljatok! - Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pápán főképe

Kinek miért fontos a tánc? - erre a kérdésre sokféle választ kaphatunk. Egy ilyen a válasz a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Táncoljatok - táncosok a táncról című előadása. A produkció alkotói maguk a társulat tagjai, akik 2015-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kaptak lehetőséget az önálló alkotásra. Az előadás rendezője Gábos Endre, ő szerkesztette meg az egységes színpadi produkciót. A különböző tájegységek táncai az együttes tagjainak koreográfiái szerint kerültek a műsorba, így a legtöbb hargitás táncos kivette a részét az alkotási folyamatból.


A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes magyarországi turnén van, az első fellépésük május 12-én Budapesten a Millenáris Parkban volt, a III. Székely Fesztiválon. Innen Pápára indult a csoport, május 13-án léptek fel városunkban a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében. A színházterem megtelt az alkalomra.


"A tánccal az ember az igazat mondja el, ez az őszinteség művészete" - mondta a színpadon Kelemen Szilveszter, hisz az előadás tulajdonképp irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített műsor, melyet természetesen a mozgás, a tánc fogja össze egységes egésszé. Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szentbenedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthattak nézők.


A néptánckedvelő helyi közönség vastapssal köszönte meg az előadást. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes fellép még Alsónémediben, Budapesten és Biatorbágyon is. A körút hét magyarországi helyszínt ölel fel, de lesz még két fellépésük Kárpátalján is.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!