A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették


2017-05-14 12:10:29  | cikk: HuHa  | 


A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették főképe
A jogszabályi előírásoknak megfelelően több mint egy éve működik városunkban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés ingyenes szolgáltatása. A Közszolg Kft. által biztosított lehetőséget azóta közel kétezren vették igénybe, de a cél az, hogy mindenki, akinek lehetősége van rá, már otthonában szelektíven gyűjtse a szemetet. Az erre a célra létesített hulladékgyűjtőket a Közszolg Kft. székhelyén (Árok utca 7.) és telephelyén (Szabó Dezső utcai átrakó telep) lehet átvenni, a szolgáltató azonban igyekszik minél könnyebben elérhetővé tenni a szolgáltatás tárgyi kellékét, így a tavalyi év után idén is szerveztek kihelyezett edényosztást.
Az egyik hipermarket parkolójában szerveztek kihelyezett edényosztást

Szombaton az egyik hipermarket parkolójába várták mindazokat, akik élni kívántak a házhoz menő szelektív gyűjtés lehetőségével. Bár az eső megzavarta a programot, sokan keresték fel a Közszolg kitelepülését és vittek haza magukkal gyűjtőedényt.
-A szelektív hulladékgyűjtő szigetek átcsoportosításával messzebbre kellene vinnem a szelektíven gyűjthető hulladékot, így viszont már otthon, kényelmesen különválogatva tudom gyűjteni a szemetet, amit aztán havonta egyszer elszállítanak - mondta Gyenge Árpádné, aki most igényelte az ingyenes szolgáltatást és vitt haza magával egy 120 literes gyűjtőedényt. Mint mesélte, otthonában nem sok szemét keletkezik, de nyáron megnövekszik az ásványvizes palackok száma és nagyon sok reklámújságot is kap, amit szintén belerakhat ebbe az edénybe.

Gyenge Árpádné 120 literes edényt vitt haza

Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. igazgatója elmondta, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés lehetősége mindazok számára előnyös és kényelmes, akiknek lehetőségük van az edény elhelyezésére ingatlanjukon. A tapasztalatok szerint a szolgáltatást kérők többsége jól használja a gyűjtőedényeket, vagyis olyan hulladékokat tesz bele, ami ebbe való. Így tehát papír csomagolási anyagokat, újságpapírt és reklámújságot, műanyag palackokat (PET palackokat, mosószeres palackokat, fóliákat) és fém csomagolási hulladékokat (alumínium italos dobozokat), de belekerülhetnek a többrétegű gyümölcsleves, tejes kartondobozok is. Üveg nem rakható az edénybe, erre külön is felhívják a lakosok figyelmét.
-Az elvárás az volt, hogy a házhoz menő hulladékgyűjtőkből tisztábban érkezzen be a hulladék hozzánk, mint a szelektív gyűjtőszigetekről, és ez az elvárás teljesült is – emelte ki az ügyvezető. A házhoz menő rendszerben gyűjtött hulladékokat havonta egyszer, a hónap első teljes hetében gyűjtik, a gyűjtőterületek szerint meghatározott napokon. Erről, és a házi szelektív gyűjtés szabályairól is pontosan tájékoztatták az edényeket átvevőket a kihelyezett osztás során.

Papír, műanyag és fém csomagolási hulladék kerülhet az edénybe

Az ily módon begyűjtött hulladékot szétválogatás után közvetlenül a továbbhasznosítónak tudják átadni, aki aztán újrahasznosított terméket, vagy tüzelőanyagot állít elő belőle. Így nem a királyszentistváni lerakóba kerül, ahol a vegyesen begyűjtött szeméttel együtt, nagy energia-befektetéssel ipari jellegű felhasználással tudják kezelni ezeket a hulladékokat.
-A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása jelentősen hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez, ezért is igyekszünk minél több pápai ingatlantulajdonost megnyerni ennek a lehetőségnek – emelte ki Mészáros Csaba.

A tegnapi kihelyezett edényosztás eredményeképpen tovább nőtt azok száma, akik ily módon is hozzájárulnak környezetünk védelméhez, akik pedig lemaradtak a lehetőségről, a Közszolg Kft. irodájában illetve a Szabó Dezső utcai telephelyen vehetik át a 120 vagy 240 literes gyűjtőedényt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!