Tisztelet a Mesternek! - 100 éve született Cziráki Lajos


2017-05-14 09:03:53  | cikk: ha  | 


Tisztelet a Mesternek! - 100 éve született Cziráki Lajos főképe

- Cziráki Lajos azok közé az emblematikus személyiségek közé tartozik, akik fontosak a pápaiak számára. Most, halálának 100. évfordulóján egy emblematikus helyen nyílik emlékkiállítása, a Pedagógus Művelődési Házban. A Pápáról indult művész, nagyszerű pedagógus és a város számára mindig fontos, a kultúra törzshelyeként számon tartott épület ad randevút egymásnak, remélem, hogy sokan eljönnek megnézni ezt a tárlatot - mondta dr. Áldozó Tamás polgármester a kiállítás megnyitóján.

Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket

Cziráki Lajos művészi pályájának fontos állomása volt Pápa, tanított, képzőművészeti kört vezetett és alkotott, ő készítette például a Szent Anna templom freskóit. Később Győrbe költözött, ahol a Révai Gimnáziumban, később a tanítóképzőben is tanított. Cziráki Lajos a modern magyar, XX. századi győri festőművészet legmeghatározóbb alakja, születésének századik évfordulóját január 6-án ünnepeltük. Képeinek témáit főleg a környező világ, a természet, az állatok adták, a különböző álomképek, valamint meseszerű elemek ábrázolásai keverednek rajtuk. Számos díjjal ismerték el művészetét, Győr díszpolgárává választották, itt élt és alkotott 2003. június elsején bekövetkezett haláláig. Erről is beszélt többek közt dr. Kloss Andor újságíró beszédében, amiben kitért a művész életútjára és alkotói tevékenységére is.

A vendégek: Németh Attila, Kovács Ildikó, Cziráki Lajosné, Mészáros Tibor 

Az emlékkiállításon láthatók Cziráki-képek is, de a tárlat gerincét három egykori tanítvány munkái adják. Kovács Ildikó szobrász elmesélte, hogy a tanítóképzőben találkozott Cziráki Lajossal, akire felnézett: a művész szerette az embereket, nagy volt az igazságérzete és a hite, emlékezett a tanítvány. Kovács Ildikó pályája kezdetén Cziráki Lajostól kért tanácsot, hisz ő szobrászkodott is, de a kollégáktól eltérően nem őrizte féltékenyen a tudását, a szakmai fortélyokat, segítette tehetséges tanítványát. Kovács Ildikó nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy hogy a pápai kiállításon egy teremben kaptak helyet az ő alkotásai és Cziráki Lajos festményei.

Mészáros Tibor festőt, grafikust középiskolás korában tanította Cziráki Lajos, akitől olyan tanácsokat kapott, melyek a mai napig segítik, mesélte. Cziráki Lajos remek pedagógus volt, szívügye volt a tehetséggondozás. Rendet és fegyelmet tartott a tanórákon, de ez nem került erőfeszítésébe, hisz hiteles személyiség volt, a diákok tisztelték. A halk szavú alkotó kiemelte, hogy a tárlat méltó helyet kapott a szépen felújított terekben.

Cziráki Lajos néhány festménye is helyet kapott a tárlaton

Németh Attila festőművész is diákként találkozott Cziráki Lajossal, aki a gimnáziumi évek alatt jelenlétével, kisugárzásával, csendességével, visszahúzódó természetével, erős erkölcsi érzékével figyelemreméltó pedagógus volt. Irányadó volt művészete és értékítélete is Németh Attila számára. Abban, hogy ő maga tanár és festőművész lett, nagy szerepe volt mesterének, akire máig hálával emlékezik és szeretne méltó Cziráki-tanítvány lenni. A jó képek mindig kivárják a maguk igazát - idézte Németh Attila Cziráki Lajos egyik gondolatát, aki mindig azt tanította, hogy hiteles képeket kell alkotni. - Természetes, hogy a mester mindig hat a tanítványaira, így talán feledezhető Cziráki hatása is a kiállított alkotásokan, de egyikünk sem merné hozzá hasonlítani magát. Saját utunkat járjuk, de művészi és emberi hozzáállását nem tudjuk és nem is akarjuk kitörölni emlékeinkből- mondta Németh Attila.

A kiállításmegnyitón ott volt Cziráki Lajos özvegye is, aki szívügyének tekintette, hogy létrejöjjön a tárlat, hogy a pápaiak se feledjék az egykor itt élő, alkotó és tanító művészt. A tárlat június 30-ig tekinthető meg a Pedagógus Művelődési Házban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!