Mikola István: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa


2017-05-13 12:21:53  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Mikola István: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa főképe
– Európában belül ma Magyarország az az ország, ahol a legnagyobb a biztonság – fogalmazott Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a Pápai Polgári Kör legutóbbi összejövetelén.
A Pápa és Térsége Ipartestület székházában tartott rendezvény elején Áldozó Tamás polgármester röviden szólt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyertes pápai pályázatairól, valamint bizakodva beszélt a város további TOP-os lehetőségeiről. Kincses László a nemrég elhunyt Usztics Mátyásra emlékezett egy, a népszerű színművész-rendezőtől származó hosszabb idézettel, majd Dancs Ferenc, a helyi Polgári Kör elnöke bemutatta az egybegyűlteknek a vendéget.
Mikola Istvántól megtudtuk, nyolcadik éve van úton, munkájából adódóan folyamatosan járja az egyes kontinenseket és azok országait, így tisztában van vele, milyen a helyzet az Európai Unióban, a világban. – Negyedik éve dolgozom a Külügyminisztériumban, korábban négy évet Párizsban éltem. Tavaly 174 napot töltöttem külföldön, rálátásom van a világra, ami eléggé rosszul néz ki – jelentette ki a kormánypárti politikus. Mint mondta, Európát valóságos kánaánnak tartja a többi földrészhez képest. Az öreg kontinensnek többek között a háborús övezetekkel szembeni nyugalmát, a fényét, a kulturális sokszínűségét emelte ki, valamint az itt felhalmozott tudást, a családok számára kínált életlehetőségeket. Hangsúlyozta, mindezt nem mindig érezzük át, de amint összehasonlítási lehetőségünk kínálkozik, azonnal szembetűnővé válik.
Meglátása szerint Európán belül mi, magyarok nem állunk rosszul, sőt: megőriztük az identitásunkat, tartjuk a hitünket, legyen az keresztény vagy keresztyén hit. – Európában ma Magyarország az az ország, ahol a legnagyobb a biztonság. 13 ENSZ-világközpont működik Budapesten, sokszor jönnek ide külföldiek, akiknek mindig elmondjuk, hogy nálunk az asszonyok, a gyerekek nyugodtan kimehetnek sétálni a Duna-partra. Ez manapság ritka, például Párizsban sincs így. Hazánk a biztonság szigete, Európának és a világnak az egyik legbiztonságosabb helye. Sokszor nem is tudatosul bennünk, milyen hatalmas érték ez – húzta alá az államtitkár.
Mikola István megjegyezte, Magyarország rengeteg méltatlan, igazságtalan támadást kap főleg a déli határainkon felépített kerítés miatt, ugyanakkor sokan megfeledkeznek róla, hogy az európai jog szerint kötelességünk megvédeni a schengeni határokat. – Állandó harcban állunk Brüsszellel. Gazdag államokkal, nagyfejűekkel kell csatároznunk a tárgyalóasztalnál, de álljuk a sarat és megvédjük az érdekeinket. Meg akarjuk őrizni az identitásunkat, a biztonságunkat, és úgy vélem, eredményesen tesszük mindezt. Tiszta lehet a lelkiismeretünk, mert mindig a magyar érdekeket, a nemzet javát képviseljük a nemzetközi színtéren – fogalmazott a Pápai Polgári Kör aktuális vendége, aki mindezzel kapcsolatban egy konkrét példát is megemlített a közelmúltból.
– Az egyik alkalommal New Yorkban, az amerikai külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője meglehetősen gorombán nekem támadt azzal, milyen kerítést építünk mi a határainkon. Azt válaszoltam neki, szívesen elmagyarázom, de előbb ejtsünk néhány szót például az amerikai-mexikói határon épített hatméteres betonfalról, a Gázában vagy Calais-nál lévő betonfalról, a spanyol-portugál határon álló kerítésről. Aztán felvetettem neki, hogy beszéljünk az európai jogról, ami kötelezővé teszi a schengeni határok védelmét. Ezután egyre inkább elcsendesedett a vitapartnerem – emlékezett vissza Mikola István.
Az államtitkár kitért arra is: nem igaz, hogy Magyarország egyáltalán nem fogad be menekülteket. – Az idei év első három hónapjában 97 menekültet fogadtunk be. Viszont a csupán gazdasági előnyöket kereső vándorokat, a sokszor dolgozni nem akaró illegális határátlépőket nem engedjük be az országba. Hangsúlyozom, a valódi menekülteket befogadjuk, természetesen szigorú kritériumok alapján – mutatott rá a politikus.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!