Megfelelnek a komoly kihívásnak a pápai katonák


2017-05-11 00:00:51  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Megfelelnek a komoly kihívásnak a pápai katonák főképe
Mint beszámoltunk róla, az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont a Fire Blade 2017 elnevezésű, többnemzeti helikopteres hadgyakorlatnak. A pápai légikikötő vezető beosztású katonái egybehangzóan állítják, a rendkívül hasznos tapasztalatokkal szolgáló kiképzőprogram komoly kihívás elé állítja a házigazdákat, akik mintaszerűen megoldják a rájuk bízott feladatokat, így ennek is köszönhetően egyértelműen sikeres a gyakorlat.
Gangler László ezredes, reptérparancsnok elmondta, a pápai bázison biztosítják a Fire Blade 2017 közel ötszáz résztvevőjének elhelyezését, étkeztetését, a repülőtér kiszolgálását, itt történik a tervezés, a különböző feladatokat végrehajtó katonák innen indulnak el, ide érkeznek vissza. Az ezredes kiemelte: a gyakorlat támogatása komplex, hatalmas feladat, amiben a teljes katonai támaszpont részt vesz. Példaként megjegyezte, a repülésirányításnak adott esetben 10-12 helikopter együttes elindulását és visszaérkezését kell levezényelnie. Gangler László rámutatott, a bázis hosszú távú fejlesztési tervében a képességeik fejlettségi szintje eljutott odáig, hogy a pápai katonák képesek befogadni ilyen összetett, európai léptékkel mérve is nagy volumenű feladatokat. Mintegy másfél éves előkészítő munka eredménye, hogy ennek a gyakorlatnak az MH Pápa Bázisrepülőtér adhat otthont – fűzte hozzá a bázisparancsnok. Hangsúlyozta, az eddigi tapasztalatok alapján teljes sikernek tekinthető a helikopteres hadgyakorlat.
Orbán Attila százados, a logisztikai század parancsnoka nagyon hasznosnak, egyúttal komoly kihívásnak nevezte a Fire Blade 2017-et. – A szokványos munkától leginkább az üzemanyag-ellátással kapcsolatban tapasztalható eltérés. Például egy C-17-es teherszállító repülőgép feltöltése nagyjából 130 ezer liter üzemanyagot jelent. Ezen a gyakorlaton eddig összesen fogyott el ennyi üzemanyag, ám ezt kisebb mennyiségenként, mégis egy időben kellett biztosítanunk – árulta el a százados.
Koch János főhadnagy, repülésirányító elmondta: a pápai reptér 2015-ben átadott új, egyedülálló irányítótornyában rendelkezésre áll a kellő mennyiségű irányítópozíció, amikkel az ilyen szinten megnövekedett légi forgalom is magabiztosan kezelhető. A főhadnagy rendkívül fontosnak nevezte, hogy a repülésirányítók a gyakorlatban is használhassák azt a szaktudást, mellyel rendelkeznek. Koch János úgy fogalmazott, egy repülésirányító szereti, ha minél több gépet irányíthat egyszerre.
– Nagyon örülök ennek a gyakorlatnak, hiszen régen volt már ilyen nagyszabású helikopteres gyakorlat Pápán, melynek során rengeteg tapasztalatot szerzünk, és gyakorolhatjuk a megszerzett tudást – hangsúlyozta Gyöngyös Gábor százados, a repülést biztosító század parancsnoka. Hasonló véleményen volt Bódai Miklós százados, gyakorlattervező is, aki a hadgyakorlat hosszan tartó előkészítő munkáját irányította.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!