Zweiglein - Német nemzetiségi projekthét a Munkácsy-iskolában


2017-05-10 22:24:23  | cikk: Babos Petra  | 


Zweiglein - Német nemzetiségi projekthét a Munkácsy-iskolában főképe
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola nagy hangsúlyt helyez a német nyelv, s azon belül a sváb hagyományok, népszokások, ételek megismertetésére. Teszik ezt azért, mert az intézményben már közel húsz éve folyik a magas színvonalú nemzetiségi oktatás.
A táncházat nagyon élvezték a diákok
Az iskola a tanév során több alkalommal szervez projektheteket, melyek keretein belül a diákok egy-egy témával foglalkoznak. Az idei tanév utolsó témája a nemzetiség volt, amelyet idén május 8. és 12. között rendeznek meg.
Szűcs Judit, az idegennyelvi-munkaközösség vezetője érdeklődésünkre elmondta, hetedik éve szervezik meg a projekthetet nagy sikerrel. A projekt neve ebben az évben is, a „Zweiglein”, azaz Ágacska volt. Idén a programot Holczinger Szandra rendhagyó német órája nyitotta meg, amelyen családjának életéről mesélt a diákoknak a magyarországi németek történelméről, szokásiról, hagyományairól. Kedden Bakonyszücsre kirándultak, ahol megtekintették a sváb házakat, valamint jártak a temetőben is, ahol megkeresték a sváb sírokat.
Szerda délelőtt Gerencsér Zsolt kékfestő mester segítségével az iskola német nemzetiségi osztályaiba járó diákok több mint száz terítőt mintáztak. Ma délután pedig öt helyszínen ismerkedhettek meg a tanulók a német nemzetiségi hagyományokkal. Volt sváb táncház, zene, játék, kézművesség, vajköpülés, sváb ételek kóstolása és öltözködési stílusokkal is megismerkedtek a gyerekek.
A projekthét keretein belül egy rajz- és egy fordító pályázatot is kiírtak a szervezők, melynek eredményhirdetését hétfőn, a projektzárón tartják az iskolában.
Az idei évben újdonságként a média szakkörös diákok videó felvételeket készítenek, amelyből kisfilm készül. A program a 7. n osztályosok nemzetiségi héten szerezett élményeiről szóló fényképes vetítéssel zárul.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!