Soha nem látott mértékű támogatáshoz jutott a város


2017-05-10 19:45:28  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Soha nem látott mértékű támogatáshoz jutott a város főképe
A napokban hirdették ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első körös felhívására benyújtott támogatási kérelmek elbírálásával kapcsolatos döntést. A pápai kistérség településeinek pályázatairól tartott sajtótájékoztatót ma délután a Városházán dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, megyei fejlesztési biztos és dr. Áldozó Tamás polgármester.
Dr. Kovács Zoltán elsőként azt hangsúlyozta, hogy a TOP pályázatainak első körében a térség települései közel 400 millió forint, Pápa város pedig több mint négymilliárd forint támogatást nyertek el, így a Pápai Járásban megközelítőleg ötmilliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg az elkövetkező időszakban. Bakonyjákó és Farkasgyepű turizmus-fejlesztésre összességében közel 100 millió forinthoz jut, Nagyacsád, Ugod és Pápateszér óvodafejlesztéssel kapcsolatos pályázatai mintegy 200 milliós támogatást nyertek, Takácsi és Farkasgyepű összesen 70 millió forintot kap csapadékvíz elvezetésre. Épületenergetikai korszerűsítésre Homokbödöge, Külsővat és Bakonyszücs pályázott sikeresen – a három település együttesen 100 millió forintot meghaladó pályázati támogatást nyert, emellett Magyargencs, Kemeneshőgyész és Kemenesszentpéter orvosi rendelői összesen 30 millió forintos támogatásból újulhatnak meg.
Pápa város nyertes pályázataival kapcsolatban dr. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, az elkövetkező években a város életében ugrásszerű fejlődés következik, mely újabb nagy lépést jelent az élhetőbb város kialakítása területén.

Dr. Kovács Zoltán és dr. Áldozó Tamás a TOP-os pályázatokról adtak tájékoztatást

-2016. március 31-én adtuk be az első TOP-os pályázatunkat, ezt követően a pályázati kiírások lezárásáig 14 pályázatot nyújtottunk be. – kezdte ismertetőjét dr. Áldozó Tamás, majd elmondta, a 14 pályázatból 11-et elbírált az irányítóhatóság. Ezek közül kettő – a Zsinagóga felújítására és a Vajda Péter lakótelepi Bölcsőde felújítására benyújtott pályázat - biztosan nem kap támogatást, a napelempark létesítésére vonatkozó pályázati kiírást pedig visszavonták. Három pályázatnak még nem ismert az eredménye, de tudható, hogy további elbírálás alatt állnak. Ezek a barnamezős beruházásra vonatkozó, az épületenergetikára vonatkozó és a közművelődés megújítását célzó projektek és összességében mintegy hárommilliárd forintnyi értéket képviselnek.
Nyolc pályázattal kapcsolatban már bizonyos a pozitív döntés, így 4 milliárd 310 millió forint támogatáshoz jutott a város. Két épület-felújítást kivéve ezek komplex programok, melynek következtében egy időben a város több pontján hajtanak majd végre beruházásokat. Pillanatnyilag a támogatási szerződések aláírása előtt állunk, és a szakemberek már most készítik elő az egyes pályázatok megvalósításának ütemtervét. Ez mind az államigazgatásban, mind a projekt-végrehajtásban dolgozók számára nagy kihívást jelent – mondta el a polgármester. Majd hangsúlyozta, azt szeretnék, ha a közvélemény számára érthető és átlátható módon kezdhetnék meg a beruházásokat. Ugyanakkor megjelentek a második TOP-os pályázati kör felhívásai is, mintegy 6 milliárd forint értékben, melyekre újabb pályázati csomagot készít el a város.
Dr. Áldozó Tamás rámutatott, ha a most elnyert összeget beépítik a város költségvetésébe, akkor egy 11 milliárd forint körüli összeget kapnak, így a költségvetés közel 50 százalékát fejlesztésekre tudják majd fordítani, amire eddig még nem volt példa.
A polgármester a sajtótájékoztató végén köszönetet mondott dr. Kovács Zoltánnak a támogatásáért, a pályázatok előkészítésében résztvevőknek, illetve mindazoknak, akik a döntéshozatal során támogatták a pápai pályázatokat, és ezáltal lehetővé tették, hogy soha nem látott mértékű forráshoz jusson a város.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!