Jókai Mór nyomában


2017-05-06 15:43:03  | cikk: ha  | 


Jókai Mór nyomában főképe

1904. május 5-én hunyt el a márciusi ifjak egyike, regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, Jókai Mór. A nevét viselő pápai egyesület minden évben emlékezik rá ezen a napon, rendszerint koszorúzással, idén azonban új programra invitálta a vezetőség a tagságot: városnéző sétát szerveztek, az egyik legnépszerűbb írónk diákkori emlékeinek és rokoni kapcsolatainak titkait kutatva.

A négy idegenvezető: Sz. Juhász Klára, Török Judit, Bakody Lászlóné, Szabóné Lovász Gyöngyi

A séta az úgynevezett Klára-háztól indult, itt lakott diákként Pápán Jókai Móric, akit az 1841–42-es iskolai évre a pápai református iskolába küldött édesanyja, s ahol végül az érettségit letette. Az épülethez fűződő emlékekről Szabóné Lovász Gyöngyi mesélt a szép számú érdeklődőknek. Innen aztán a tagság útja a Vály-házhoz vezetett, itt Bakody Lászlóné beszélt Jókai és a Vály család kapcsolatáról. Vály Ferenc 1839-ben feleségül vette Jókay Esztert, Jókai Mór nővérét, a későbbi nagy írónak gyámja és nevelője lett. Mint kiderült, Jókai többször járt Pápán nővérénél és annak családjánál a Jókai utcai házban, aminek kertje akkor még a Tapolcánál ért véget.

A Vály-ház udvarán is emlékeztek a tagok

Innen a Március 15. térre mentek a Jókai Kör tagjai, ahol Török Judit és Szabóné Juhász Klára mesélt néhány érdekességet. Például szó esett arról, hogy az Istennek, hazának, tudománynak felirat Jókai javaslatára került fel a Kollégium homlokzatára, de Török Judit mesélt Lidi néniről is, aki emblematikus alakja volt a Március 15. térnek, az árust nagyon szerették a diákok. A szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy mindenki hozzon egy szálat Jókai Mór kedvenc virágából, így a téren álló Jókai-szobornál sárga rózsával emlékeztek a tagok a nagy mesemondóra. Török Judit beszélt arról is, hogy egy forrás szerint Jókai azért szerette a sárga rózsát, mert Vörösmarty halála után a költő kertjéből kapott egy sárga rózsa-tövet, s azt elültette saját házánál, így őrizve Vörösmarty Mihály emlékét, akit nagyon szeretett.

A Március 15. tér kihagyhatatlan állomás volt

A séta utolsó állomása az Ókollégium épülete volt, ahol Jókai ugyan nem lakott, de sokszor megfordult, hisz jó kapcsolatot ápolt diáktársaival. Itt Csukárdi Tibor mondott verset, majd a Jókai Kör vezetősége invitálta a résztvevőket a követekező összejövetelre: május 26-án 18 órakor a Szó és Kép Színpad előadásában nézhetik meg a tagok a Gondűző borocska mellett című előadást a Pápai Református Gyűjtemények Könyvtárában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!