Eddig 4 milliárd forintot nyert a város a TOP-os pályázatokon


2017-05-05 22:06:59  | cikk: HuHa  | 


Eddig 4 milliárd forintot nyert a város a TOP-os pályázatokon főképe
Rég várt eseményre várták ma a sajtó képviselőit a veszprémi Megyeházára: kihirdették a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első körös felhívására benyújtott támogatási kérelmek elbírálásáról szóló döntéseket. A sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár, megyei fejlesztési biztos és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke ismertette az eredményeket. A megyegyűlés tagjai – így Áldozó Tamás polgármester – előtt már két hete ismert volt a bírálatok eredménye, ám eddig szolgálati titoknak minősült azt információ.

A sajtótájékoztatón Polgárdy Imre felidézte a döntésig tartó hosszú folyamatot, mely 2013-ban a területfejlesztési koncepció megalkotásával, az igények felmérésével kezdődött, ami alapján aztán 2016. év elején 14 pályázati kiírást jelentetett meg a megye. Erre a hétéves európai Uniós ciklusra 53 milliárd forint fejlesztési forrást kapott a megye, az első körben kiírt fejlesztési területekre várták a pályázatokat. 267 pályázat érkezett az adott célterületekre, ezek nagy részének elbírálása történt meg.
-A 267 benyújtott pályázatból 117 nyertes van, 36 pályázat pedig még elbírálás alatt áll, várhatóan néhány héten belül ezek eredménye is megszületik – közölte az elnök. A most szétosztott pénz 18,09 milliárd forint, a még elbírálás alatt állókra 6 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatott pályázatok közül 55-öt a megye városai nyújtották be, 62-t pedig más települések illetve szervezetek.

Dr. Kovács Zoltán a megyei fejlesztési biztosi feladatairól szólt és az egyes pályázati célkitűzéseket elemezte. Mint mondta, nagyon sok feladatuk volt a TOP-os pályázati rendszer előkészítésében, a bírálati rendszer kialakításában és az önkormányzatokkal való egyeztetésekben, koordinációs tevékenységekben. Kiemelten fontosnak ítélte a pályázati célok között a gazdaságfejlesztési és a helyi gazdaságfejlesztési területet, a turisztikai célok megvalósítására irányuló pályázati kiírást és a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése című felhívást. Az eredmények ismertetése kapcsán arra bíztatta a most elutasított pályázatok megalkotóit, hogy a következő körben megjelenő kiírásokra bátran jelentkezzenek fejlesztési terveikkel.

A sajtótájékoztatót követően Polgárdy Imre úgy fogalmazott, a megyei települései jól szerepeltek a pályázati kiíráson, hiszen ha a fennmaradó 36 pályázat elbírálása pozitív lesz, akkor csaknem minden második pályázat nyert. A következő körben megjelenő pályázati kiírások pedig további lehetőségeket nyújtanak a településeknek a fejlesztési források elnyerésére.

Pápa városa 14 pályázatot nyújtott be az első körben, ebből 7 már biztosan nyert, az elnyert forrás pedig meghaladja a 4 milliárd forintot. A nyertes pályázatok között szerepel az ipari park fejlesztése (800 millió Ft), a piac fejlesztése (500 millió Ft), a Zöld város program, melynek keretében a Várkert és az Erzsébet liget újulhat meg (1 milliárd Ft), de nyert a csapadékvíz-elvezetésre (400 millió Ft), a közlekedésfejlesztésre (500 millió Ft), a szociális alapszolgáltatások fejlesztésére (150 millió Ft) és a foglalkoztatási paktumra (900 millió Ft) benyújtott pályázat is.
-4 milliárd 250 millió forintot nyert el eddig a város fejlesztési célokra. Ez a pénz be fog épülni a költségvetésbe, ami azt jelenti, hogy a város költségvetése 11 milliárd forintot fog kitenni, aminek a fele fejlesztési forrás lesz. Azt gondolom, hogy ez a legkényesebb igényeket is ki fogja elégíteni – nyilatkozta hírportálunknak Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztató után. Mint mondta, a város 4 pályázata még elbírálás alatt áll, 3 pedig nem nyert támogatást. Ez a zsinagóga felújítására, a bölcsőde fejlesztésre benyújtott anyag, a napelempark létrehozására irányuló pályázat pedig azért nem lett sikeres, mert a magyar és uniós jog közötti disszonancia miatt visszavonták a pályázati felhívást.

Áldozó Tamás köszönetet mondott a pályázatírásban résztvevő munkatársaknak, a szakmai bírálóbizottságok tagjainak, akik megvalósításra érdemesnek találták a benyújtott anyagokat és dr. Kovács Zoltánnak, aki az első perctől kezdve támogatta a megfogalmazott célokat.
-Örülök annak, hogy azt a munkát, amit 1998-ben közösen megkezdtünk a mai napig közösen tudjuk folytatni képviselő úrral. Azt hiszem, ezekben az eredményekben nagy szerepe van annak, hogy teljes az összhang a város fejlesztésére vonatkozóan, azt pedig mindig is tudtuk, hogy dr. Kovács Zoltán elkötelezett Pápa fejlesztése mellett – fogalmazott a polgármester.

A városvezető kiemelte, a pályázati kiírások egyértelmű célokat határoztak meg, ezek megvalósítására azonban több út is lehetséges, így a legnagyobb nyilvánosság előtt szeretnék megvitatni ezeket a projekteket.
-Szeretnénk figyelembe venni minden olyan véleményt, ami gazdagítja ezeket a pályázatokat, azt várjuk, hogy mindenki mondja el a véleményét, akár a kritikusakat is. Azt szokták mondani, vásár után minden paraszt okos, mi azt szeretnénk, hogy a vásár előtt dugjuk össze a fejünket és akkor legyünk okosak – hangsúlyozta.

Dr. Kovács Zoltán gratulált a pápai önkormányzatnak a sikeres pályázatokhoz, mint mondta, a város jó fejlesztési célokat tűzött ki és jó anyagokat állított össze ezek megvalósítására.

(A nyertes pályázatok anyagai a város honlapján megtalálhatók és Pápa város hivatalos facebook oldalán már most véleményezhetők.)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!