Nemzetközi helikopteres hadgyakorlat a reptéren


2017-05-03 15:35:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Nemzetközi helikopteres hadgyakorlat a reptéren főképe
Öt nemzet, 14 helikopter, közel 500 katona – röviden így lehetne összefoglalni az Európai Védelmi Ügynökség Fire Blade 2017 elnevezésű helikopteres kiképzőprogramját, melynek az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont május első felében.
Kedden, az első repülési napon a pápai reptéren 14 helikopter egy időben emelkedett a magasba egy úgynevezett szoktató repülés keretében, hogy együtt, kötelékben haladva járják be a nagyszabású gyakorlat helyszíneit. Gyöngyös Gábor százados, a légikikötő repülést biztosító századának századparancsnoka elmondta, Magyarországon korábban még nem rendeztek ilyen szintű helikopteres hadgyakorlatot.
A Fire Blade 2017 során osztrák, német, belga, szlovén, valamint magyar helikopterek gyakorlatoznak az MH Pápa Bázisrepülőtéren, továbbá a bakonyi gyakorló- és lőtereken, nappali és éjszakai repüléseket egyaránt végrehajtva. A május 12-ig tartó nemzetközi foglalkozássorozat lehetőséget biztosít az európai helikoptereseknek a közös feladattervezésre és -végrehajtásra. A közös gyakorlást minden alkalommal egy speciális téma köré építik, ezúttal a levegő-föld éleslövészet jelenti a végrehajtandó feladatok legfőbb célját. A magyarországi lőterek fekvése, tulajdonságai tökéletesen eleget tesznek a Fire Blade 2017 által támasztott követelményeknek, ezért is adhat otthont a pápai reptér a különböző helikopteres képességek gyakorlását célzó többnapos akciónak.
Gyöngyös Gábor megjegyezte, egy ilyen többnemzeti gyakorlat kiváló alkalmat kínál arra, hogy a különböző országok katonái tapasztalatokat cseréljenek, tanuljanak egymástól. A Fire Blade 2017-ben részt vevő katonák főként Pápa, Újdörögd, Várpalota és Hajmáskér térségében hajtják végre a feladataikat.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!