Mezei Zsolt volt a vendég


2017-05-02 21:43:10  | cikk: ha  | 


Mezei Zsolt volt a vendég főképe

Rendhagyó időpontban tartotta ma összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör. Az alkalom vendége Mezei Zsolt, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei könyvtárvezetője, helytörténész volt. Mezei Zsolt most először tartott előadást az evangélikus közösségben. Történelmi séta Pápa belvárosában címmel tartott vetített képes, virtuális városnézést számos érdekességgel.

A séta kiindulópontja a Fő tér volt, mely a középkor óta a város magja, innen az Esterházy-kastélyon át a Ferences templomon keresztül a református ótemplomig vagy épp a Kollégiumig számos belvárosi, illetve ahhoz közel eső alsóvárosi és felsővárosi műemlékről beszélt az érdeklődőknek. A felsorolásból természetesen az evangélikus templom sem maradt ki, Mezei Zsolt elmondta, hogy a terület 1784-ben került a pápai lutheránusok tulajdonába, Esterházy Károly püspök adta át nekik, hogy itt épüljön fel az első templom, a türelmi rendeletnek megfelelően, torony és harang nélkül. A templomot 1786-ban szentelték fel, ezt építették át és bővítették ki 1884-ben, s ez ad ma is otthont a pápai evangélikusoknak.

A Fő téren indult a virtuális séta

Mezei Zsolt hangsúlyozta, hogy a helytörténet folyamatos kutatása is fontos, de elengedhetetlen, hogy minél többen megismerjék a város múltját és értékeit. - A helytörténet mindig aktuális, nem kell eseményekhez kötni, bármikor beszélhetünk szűkebb pátriánkról, hisz múltunkat sosem lehet elégszer elismételni - tette hozzá.
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör következő összejövetele május 13-án szombaton 18 órakor lesz, akkor Vajda Péter környezetvédelmi szakértő tart előadást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!