Csukárdi Sándor esete a novellapályázattal


2017-05-01 18:51:09  | cikk: ha  | 


Csukárdi Sándor esete a novellapályázattal főképe

Csukárdi Sándor elsősorban színjátszóként és rendezőként ismert Pápán és környékén, sőt, távolabb is, hisz a Szó és Kép Színpaddal rengeteg helyen fellépnek, Szigligettől Vasvárig, hogy csak néhány helyet említsünk, de vannak felvidéki kapcsolataik is, hisz az őrsújfalui Ekhós-szekér Fesztivál visszatérő vendégei. A Szó és Kép nagyrendezvénye a Bödögei komédiák elnevezésű találkozó, melyre számos helyről érkeznek a baráti csoportok, színjátszók.  Csukárdi Sándor, vagy ahogy mindenki hívja, Sanyó, azonban nemcsak szervez, játszik és rendez, de ír is. Ő az, aki a csoportra igazítja a történeteket, dramaturgként is sikeres, ezt már díjazták néhány fesztiválon, de írt saját történeteket is, főként mesejátékokat.

Most azonban túllépett az eddig megszokott kereteken, s egy novellapályázatra beküldte néhány írását. Sanyó ösztönös alkotó: leül és egyből papírra veti gondolatait. Ritkán veselkedik neki kétszer ugyanannak a történetnek: ha jön az ihlet, akkor azonnal belekezd és írja, írja. Úgy érzi ilyenkor, mesélte, mintha a történet saját magát formálná. Utána már csak a helyesírást ellenőrzi, ritkán javít bele a mondanivalóba. Először mindig feleségének mutatja meg a novellákat, majd kikéri néhány barát véleményét is.

Ismerősei ajánlották figyelmébe, hogy a Magyar Irodalmi Ház önálló pályázatot írt ki, melyre elsősorban kezdő írók műveit várta. A téma a születés volt, mint a remény, a változás, a kezdet, a szépség forrása. A színész-rendező-reménybeli novellista három írással nevezett. Volt egy régebbi novellája, A hókotróval című. Az írás egy szó születéséről szól, E/1-ben megírva - ez jellemző Csukárdi Sándor történeteire, éppúgy, mint a humor, a poéános lezárás. A második az Élete értelme, a harmadik pedig a Születni a facebookon.

A három írásból kettő - a Hókotróval és a Születni a facebookon - került be a hamarosan megjelenő kötetbe, ráadásként pedig a facebook-os novella a zsűri döntése alapján harmadik helyezett lett. Csukárdi Sanyó tehát már nem csupán a színpadon szerez babérokat, íróként is sikeresen próbálgatja szárnyait. A novelláskötet megjelenése júniusra várható.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!