A Csillagászat Napja Pápán


2017-04-30 17:20:24  | cikk: Babos Petra  | 


A Csillagászat Napja Pápán főképe
Világszerte széles körben ünnepelték a Csillagászat Napját, mely 2017-ben április 29-re esett. Ennek az ünnepnek már Magyarországon is jelentős múltja van, hiszen évről évre több ezer érdeklődő nézhet bele egy-egy távcsőbe, hallhat előadást a csillagászattal kapcsolatban. Országszerte számos helyszínen távcsöves bemutatókkal várták az érdeklődőket a magyar csillagászok és amatőrcsillagászok szombaton. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik.
Pápán is megemlékeztek a Csillagászat Napjáról a Pápai Csillagász Szakkör szervezésében a Fő téren. Dani Tamás, a szakkör vezetője elmondta, első ízben, de reményeik szerint hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a programot.
A szakkört Dani Tamás vezeti
-Nagy örömünkre, idén mi is csatlakoztunk az országos programhoz. Szakkörünk célja, hogy új tagokat toborozzunk, hiszen szeretnénk bebizonyítani, hogy ez a tudomány nem mumus, mi nem szőrös, idős mókusok vagyunk, akik éjszakákon keresztül az eget bámulják. Amatőrök vagyunk, mindannyiunknak van munkahelye, s minden hobbi szinten űzzük ezt a nem olcsó elfoglaltságot. Sajnos, az időjárás nagy ellenségünk, nekünk még nincsenek olyan eszközeink, amelyek segítségével át lehetne hatolni a felhőrétegeket – mondta Dani Tamás, aki hozzáfűzte, a Játékfesztiválon és a gyermeknapon is jelen lesznek, ahol szintén bemutatkoznak, de iskolákba is járnak népszerűsíteni a csillagászatot.
A csoport jó kapcsolatot ápol az Úrkúti Csillagász Klubbal, valamint a Csorna Csillagász Klubbal, akikkel gyakran összejárnak, de a Pannon Csillagdával is gyümölcsöző az együttműködésük.
-A Fő téren a Naprendszert próbáltuk megjeleníteni méretarányosan, hiszen szerettük volna megmutatni, hogy mekkora távolságokat kell elképzelni. Így tehát a Nap, ami a templom előtt, a szökőkútnál volt, ahhoz viszonyítva a Vénusz a Nagytemplom ajtajánál helyezkedett el. Az utolsó három bolygónak a Gránátalma patikánál, a Víztoronynál és a vasútállomáson kellett volna lennie. Ezek hatalmas távolságok, el sem tudnánk képzelni, hogy mennyire messze van – tudtuk meg a szakkör vezetőjétől.
A járókelők szívesen meghallgatták a rövid előadásokat
A sétálók belenézhettek a távcsövekbe, megpillanthatták a napfoltot, készíthettek leporellót, rejtvényt fejthettek és a bolygók leírásával nyakba akasztót is készíthettek.
A jó hangulatú délutánon a szakkör tagjai működtek közre. A rendezvény este, a Bajvívó téren, közös távcsöves csillagnézéssel zárult.
A soron következő program a Holdra szállás jubileumi évfordulója lesz a nyár folyamán, melyre szintén szerveznek összejövetelt Döbröntén, a várnál. Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!