ADHD - kortünet vagy betegség?


2017-04-30 14:46:46  | cikk: ha  | 


ADHD - kortünet vagy betegség? főképe

Mi a közös Jim Carrey-ben, Will Smith-ben és Szabó Győzőben? Annyi bizonyosan, hogy mindegyikük figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral - azaz ADHD-val - él. Az ADHD az angol Attention Deficit or/and Hyperactivity Hisorder kifejezés betűszava, így ismerik az egész világon ezt a betegséget, mely ma Magyarországon a 6-18 éves korosztályban közel 70 ezer gyermeket érint. Ezért is szervezte meg Hanula-Csordás Dóra azt a programot, melynek keretében a budapesti Bethesda Gyermekkórház három szakembere beszélt erről a problémáról érthető és élvezetes módon. A rendezvénynek az Immánuel Közösségi Ház adott otthont, mely zsúfolásig megtelt az alkalomra.

Rideg Gyula a betegség tüneteiről beszélt, Németh Sándor elsősorban a pedagógusokhoz szólt, Sorompóné Fléger Ildikó, a Bethesda Gyermekkórház ADHD Centrumának ápolásvezetője pedig hasznos gyakorlati tanácsokat adott - tehette ő ezt annál is inkább, hisz ma már felnőtt, egyetemet végzett lánya is ADHD-val küzdött, így tapasztalatból beszélt.

Hanula-Csorás Dóra (első sor elején) szervezte a programot, melyre nagyon sokan voltak kíváncsiak

A figyelemzavar-hiperaktivitás hátterének tisztázása napjainkban is folyik. Nagy számú vizsgálat zajlik szerte a világban, melyek egyre közelebb visznek a probléma gyökereihez. A betegség neurobiológiai zavar, mondják a neuropszichológiai kutatások, melynek hátterében az agyban található figyelemközpont működési zavara áll, ami lehet örökletes, de kialakulhat magzatkorban oxigénhiányos állapot következtében is.
A magyarul figyelemhiányos hiperaktivitási zavarként ismert probléma alaptünetei azonosak: gond van a figyelem fenntartásával vagy koncentrálásával, jellemző a hirtelen viselkedés, a gondolkodás nélküli cselekvés, az egy-egy helyzethez képest túl sok mozgás, és az ellenállás a szabályokkal, utasításokkal szemben. Ez természetesen minden életkorban másként jelentkezik, de az iskolában ezek a gyerekek kapják meg a "neveletlen, kezelhetetlen diák" bélyegét.

A tünetek észlelése után a szülő a területileg illetékes Nevelési Tanácsadóhoz vagy gyermekorvoshoz fordulhat, ahonnan szükség esetén gyermekpszichiáterhez irányítják. A betegség kezelhető, ám a diagnózis felállításához nagy tapasztalat és gondos vizsgálat szükséges, ezért a tünetcsoportok alapján csak gyermekpszichiáter vonhat le következtetést a gyerekről. A szakember a diagnózist követően gyógypedagógiai, mozgás-, szükség esetén komplex kezelést javasol. Sorompóné Fléger Ilidkó hagnsúlyozta, hogy a terápia sikerességéhez kell a gyermek együttműködése, annál is inkább, mert az ADHD-s páciensekre jellemző, hogy nem viselik el, ha a fejük felett, beleegyezésük nélkül kényszerítik őket valamire. Az ADHD egyénre szabott komplex kezelése segít abban, hogy az érintettek a későbbiekben tünetmentes, teljes életet élhessenek. Ma Magyarországon sok a kezeletlen ADHD-s gyermek, ez pedig magatartási és tanulási problémákhoz vezet, mondta a szakember.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!