A munka ünnepére emlékezett az MSZP


2017-04-30 09:46:23  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


A munka ünnepére emlékezett az MSZP főképe
„Másfél évtizeddel ezelőtt néhány helyi szocialista összedugta a fejét és azon gondolkodott, hogy ki kegyen az az idol, aki a pápai szociáldemokráciát leginkább képviseli. Kövér József képviselő úr javaslatára a helyi szocialisták 2002-ben egy emléktáblát avattak itt, a Munkásotthon falán.” – kezdte ünnepi beszédét Grőber Attila, az MSZP helyi elnöke a párt május elseje, a munka ünnepe tiszteletére rendezett megemlékezésén, szombaton délután, a Fapiac téren.
Mint mondta, három dolog van, amiért érdemes összegyűlni május elseje kapcsán. Az egyik ilyen ok, dr. Balla Róbert, a pápai szociáldemokrácia alapító tagja, orvos, jelentős vagyonnal rendelkező pápai polgár, képviselő, aki úgy gondolta, a közösséggel szemben is van feladata. Ezért támogatta a helyi munkásságot, neki köszönhető, hogy 1906 és 1908 között a Munkásotthon épülete elkészült és a helyi szociáldemokrácia művelődésének központja lett.

Grőber Attila beszédében dr. Balla Róbertől is megemlékezett

A másik ok, hogy tisztázzuk magunkban és elmondjuk mindenkinek, hogy mit jelent számunkra május elseje. Ez ugyanis nem csak a baloldal ünnepe, olyan szimbólum, olyan értékek hordozója, mely minden civilizált közösség alapját jelentik a XXI. században. Ezek az értékek a következők: az önmagáért felelős, munkájával, tehetségével, szorgalmával értéket teremtő, dolgozó ember lényege; a második a kooperáció, az együttműködés, a szolidaritás, a társadalmi igazságosság, a harmadik érték pedig a szabadság. Ez utóbbi érték kapcsán Grőber Attila úgy fogalmazott, anyagi jólét, anyagi biztonság nélkül nincs szabadság. Az nem szabad, aki kiszolgáltatott. Szabad az, aki képes magának és családjának biztonságot teremteni, és nem kell attól rettegnie, hogy a saját hazájában nem talál olyan munkát, amellyel ezt a biztonságot el tudja érni. Akik akadályozzák az emberek jólétét, azok a szabadságot veszik el.
A harmadik ok a május elsejei megemlékezésre, a számvetés azzal, hogy hol tart hazánk 2017-ben az anyagi biztonság és a szabadság megteremtésében, hogy hová tart ma Magyarország. „-Nekünk azt kell megfogalmaznunk ma és az elkövetkező napokban, hogy milyen új Magyarországot akarunk. Azért, mert a NER-ből csak egy betű igaz. Mert se nem nemzeti, se nem együttműködő, hanem csak egy rendszer. És nekünk nem rendszer kell, hanem egy boldog, jókedvű, vidám, fiataljait megőrző Magyarország.” – mondta az MSZP helyi elnöke.
A beszédet követően a megemlékezésen résztvevők elhelyezték a tisztelet koszorúit a Munkásotthon falán lévő emléktáblánál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!