Tarczy-nap a környezettudatosság jegyében


2017-04-29 12:41:21  | cikk: Babos Petra  | 


Tarczy-nap a környezettudatosság jegyében főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola évről évre megszervezi a névadója tiszteletére a tanítás nélküli iskolai napját, a Tarczy-napot. A névadó, a hetényi születésű filozófus és természettudós Pápán végezte teológiai és filozófiai tanulmányait, majd hosszú éveken át tanított városunkban. A Tarczy-iskola nagy hangsúlyt fektet névadója megünneplésére, s teszi ezt minden évben a hetényi testvériskola részvételével.
Venczel Csaba köszöntötte a megjelenteket
A Tarczy-napon Venczel Csaba köszöntötte a megjelenteket. A köszöntőt követően Kovács Anna Lili tanuló ismertette Tarczy Lajos életútját, majd a hetényi és ógyallai delegáció tagjai, valamint a diákönkormányzat néhány tagja és Venczel Csaba közösen megkoszorúzták a természettudós mellszobrát az aulában.
Venczel Csaba igazgató elmondta, tízedik éve szervezik meg a Tarczy-napot, amely egy témanap is egyúttal. Idén a környezettudatosság hetére időzítették, hiszen Tarczy Lajos filozófus, természettudós volt.
-A mai napra olyan tevékenységeket kínáltunk a diákoknak, amelyek a környezettudatosságra épültek. Hallhattak előadást az egészséges táplálkozásról, de készíthettek zöldségszobrokat is. A délelőtt során sakkverseny, számítógépes verseny, Tarczy-vetélkedő, fitness teszt és egyéb izgalmas feladatok vártak a népes diákseregre.
Vrábel Sándor örömét fejezte ki, hogy Pápára is elhozhatták a vándorkiállítást
A Tarczy-nap másik programja a Feszty Árpád életéről szóló előadás és az ehhez kapcsolódó vándorkiállítás volt, amelyet a festőművész szülővárosából, Ógyalláról hoztak el.
-Amikor a hetényi alapiskola Tarczy-napi rendezvényén jártam decemberben, akkor csodáltam meg a kiállítást, s úgy döntöttem, hogy felkérem őket, hogy hozzák el a pápai iskolába is. Nagy örömünkre el is jutott Pápára a kis kiállítás, melyre ezúttal is buzdítok mindenkit, hogy tekintse meg, hiszen május 3-ig látogatható az aulában. A gyűjtemény Feszty Árpád életútját eleveníti fel. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy a gyűjtemény gondozója, a Feszty Árpád Alapiskola tanára, a Feszty Árpád Emlékszoba kurátora, Vrábel Sándor is ellátogatott hozzánk, s mesélt a reprodukciókról. Feszty Árpád életéről pedig Görbe Márk művészettörténész tartott előadást a népes diákseregnek – mondta Venczel Csaba, majd hozzáfűzte, a mai alkalom ismét egy tökéletes lehetőség a testvériskolák szorosabb együttműködésének kialakítására.
Vrábel Sándor kérdésünkre elmondta, a kiállítás Magyarországon először a Tarczy iskolában látható. Öröm számukra, hogy elhozhatták városunkba is, hiszen a tárlat a Feszty Emlékszoba egy részének anyagát mutatja be, feltárva a festőművész egyéb alkotásait, hiszen Feszty nemcsak a Magyarok bejövetele című művet készítette.
-Az emlékszobát sokan látogatják Ógyallán külföldről is. Az alkotások tetszenek az érdeklődőknek, s sokan meglepődnek, hogy mennyi festménye van Feszty Árpádnak, amiről sosem hallattak – fűzte hozzá.
A Tarczy-nap a különböző színes versenyek eredményhirdetésével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!