Dr. Csókay András volt a vendége a keresztény előadássorozatnak


2017-04-29 09:03:24  | cikk: Babos Petra  | 


Dr. Csókay András volt a vendége a keresztény előadássorozatnak főképe
Dr. Csókay András, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának vezető főorvosa volt a vendége a Nyitott szívvel Isten tenyerén című katolikus előadássorozat áprilisi összejövetelének, melyet a Szent Benedek Plébánián tartottak csütörtökön este. A templom szinte zsúfolásig telt, még a sekrestyében is ültek, annyian voltak kíváncsiak a neves orvos előadására.
Az előadótól megtudtuk, az orvosi hivatásban, mint minden hivatásban sok megválaszolandó kérdés van, sokszor nagy problémákkal és óriási felelősséggel néz szembe.
Dr. Csókay András idegsebész
-Segítségül kell hívni az igazság ismeretét, mert nem hívő szemmel így nevezzük az életünk vezetését. Próbálunk menni az igazság irányába. Az ember teremtetten jó, de hajlik a rosszra, ám mégiscsak mindig az igazságot keresi. A hívő ember az igazságot Istennek tulajdonítja, s bizonyos szempontból könnyebb helyzetbe jut, mert Isten megmutatta önmagát. Amikor nekem Krisztussal kapcsolatom van, akkor az igazsággal és a szeretettel van kapcsolatom. Ez választ ad az életemnek olyan problémájára, amire emberi erőből nem tudnék választ adni, vagy ha tudnék, akkor az, helytelen lenne. Ez így van az orvosnál, a tanárnál és a politikusnál is. Keressük a bennünk lévő Krisztust, akkor tudtunk igazsággal válaszolni – mondta az orvos.
-Személyes megtapasztalásom szerint háromféleképpen találhatjuk meg a bennünk rejlő Krisztust, az imádsággal, a közösségi élménnyel és a szenvedéssel. Ezt most nem úgy gondolom, hogy keresem a szenvedést, hogy igazságot találjak, jön elég az életben. Ha azt felvállalom, és szembe merek nézni vele, akkor az, hatékonyan tud elvinni az igazságba, vagyis Isten megismerésére.
Csókay András kiemelte, a gyógyításban óriási szerepe van a hitnek, hiszen az kegyelem, de tehet is érte az ember. A lélek gyógyulása mindig sokkal fontosabb, mint a testé. Nem ép testben van ép lélek, hanem ép lélek segít az ép testhez.
Zsúfolásig telt a templom az előadásra
Csókay András mérnöknek tanult, de mégis orvos lett. Mint mondta, a mérnöki hivatás nagyon szép, de úgy érezte, ő orvos szeretne lenne.
-Vallásos családból származom, de elhagytam a hitem fiatalon. 42 éves koromban tértem vissza, de fájó a mulasztás, sok az időveszteség, hiszen, amikor az ember elhagyja a hitét, akkor egyúttal az igazságkeresést is, illetve hamis igazságokat talál, és ez komoly veszteség lehet – emelte ki, majd hozzáfűzte, ő sokat imádkozik, hiszen akkor tapasztalja meg az igazságot, s ez dinamizálja az életét.
Csókay András a Mária Rádiónál is tevékenykedik, ami elmondása szerint csodálatos, jó érzés ott is dolgozni. Úgy érzi, mindannyiunknak kell hirdetnie az evangéliumot, ezzel teljesítve a Krisztusi parancsot: Hirdessétek az evangéliumot, az öröm.
A Nyitott szívvel Isten tenyerén előadássorozat május 17-én folytatódik, 18 óra 30 perctől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!