Ízelítő a katonák életéből


2017-04-28 15:56:51  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Ízelítő a katonák életéből főképe
Közel félezer fiatalt látott vendégül csütörtökön az MH Pápa Bázisrepülőtér az óvodások és iskolások számára szervezett látogatói nap keretében. Gangler László ezredestől, a légitámaszpont parancsnokától megtudtuk, minden évben kétszer szerveznek ilyen eseményt, hogy ezáltal Pápa és környéke oktatási, nevelési intézményei előzetes regisztráció után látogatást tehessenek a katonai bázison, megismerkedhessenek az itteni munkával, mindennapokkal.
A program őrkutyás bemutatóval indult, emellett pedig közelről is szemügyre lehetett venni egy Mi-24-es harci helikoptert, továbbá például a repülőtéri tűzoltó és egészségügyi gépjárműveket, karbantartó gépeket, valamint a bázis – hatástalanított – fegyvereit. A látogatói napok fő attrakciójának mindig a C-17-es teherszállító repülőgép megtekintése számít, ezúttal sem volt ez másként.
Gangler László úgy fogalmazott, a honvédelem az egyik legfontosabb nemzeti ügy, és lényeges, hogy a fiatalok megismerjék a katonák munkáját. Mint mondta, a látogatói napoknak mindig hatalmas sikere van, nagyon pozitívak a visszajelzések. – Arra törekszünk, hogy a vendégül látott gyermekek élményekkel gazdagodva térjenek haza, ezzel is egyfajta szimpátiát válthatunk ki a családokban, és így talán egy kicsit kevésbé lesz zavaró, ha egy-egy gyakorlat alkalmával hangosabbak vagyunk – jegyezte meg mosolyogva a reptérparancsnok. Hozzáfűzte, a pápai katonai bázis élete, történései már a repülőtér internetes közösségi oldalain is nyomon követhetőek.
– Az MH Pápa Bázisrepülőtéren egymást érik a fejlesztések, új eszközök érkeznek, korszerű rendszerek állnak szolgálatba, új épületek emelkednek, régiek újulnak meg. Ha valaki úgy gondolja, szívesen része lenne ezeknek a folyamatoknak, a honvédelemnek, és kipróbálná magát katonaként, várjuk a jelentkezését – hangsúlyozta Gangler László.
Az ezredes a követkő napokra kitérve közölte: május 1. és 12. között Pápán hajtja végre az Európai Védelmi Ügynökség Fire Blade 2017 nevű helikopteres gyakorlatát a résztvevő nemzetközi állomány. A pápai reptéren, valamint a bakonyi gyakorló- és lőtereken osztrák, német, belga, szlovén, valamint magyar helikopterek gyakorlatoznak majd, nappali és éjszakai repüléseket egyaránt végrehajtva. Az akció célja, hogy lehetőséget biztosítson az európai helikoptereseknek a közös feladattervezésre és végrehajtásra.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!