A gyermekek kerékpárjait ellenőrizték és regisztrálták


2017-04-27 20:44:30  | cikk: HuHa  | 


A gyermekek kerékpárjait ellenőrizték és regisztrálták főképe
A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola volt az első helyszíne, a Pápai Rendőrkapitányság most indult kerékpár regisztrációs programjának. A rendőrök a Bike Safe programot népszerűsítették, segítettek a biciklik regisztrálásában, de a kerékpárok kötelező felszereléseit is ellenőrizték az iskola rendőre program keretében.

A diákok önkéntesen jelentkezhettek az ellenőrzésre, magukkal hozva kétkerekűiket. Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől megtudtuk, a Bike Safe program internetes felületén a kerékpár tulajdonosok maguk is regisztrálhatják biciklijüket, ekkor pár száz forintos regisztrációs díjat kell fizetniük, aki viszont a rendőrségen teszi ezt meg, annak díjmentes a szolgáltatás.
-A kerékpárok regisztrációjával a tulajdonos igazolja, hogy a regisztrálás időpontjában az ő tulajdonát képezte a kerékpár és a bicikli jellemző adatait, egyedi azonosító jelét, az alvázszámát is rögzítik. Így ha esetleg ellopják a kerékpárt, a feljelentést on-line módon is meg lehet tenni, másrészt a rendőrségnek a birtokában lesz minden adat, amivel a tárgykörözés kiadható, így ez segítheti a nyomozást. Az on-line felület kezelői pedig azt vállalják, hogy feljelentés esetén az internetes hirdetéseket átvizsgálják – magyarázta a program lényegét a kiemelt megelőzési főelőadó.

A rendőrök  regisztrációs adatlapot töltöttek ki a kerékpárokról

Az iskolában zajló regisztrációval a rendőrség lehetőséget kívánt biztosítani a gyerekeknek, hogy a nagyon szép, értékes biciklik bekerüljenek az országos adatbázisba. Mivel azonban gyermek nem regisztrálhat, így a rendőrök kitöltötték a gyorsregisztrációs adatlapot, amit hazaküldtek a diákokkal, hogy a szülői aláírás után visszahozzák és a rendőrök az internetes regisztrációt elvégezhessék. Az adatbázisba vételről regisztrációs kártyát kapnak a gyerekek, valamint egy matricát, amit felragaszthatnak a biciklire, ezzel is jelezve, hogy kétkerekűjük regisztrálva van.

A Bike Safe program mellett a rendőrkapitányság munkatársai a kerékpárok kötelező tartozékait is ellenőrizték, akinél pedig hiányosságot tapasztaltak, arra kérték, hogy mondja el szüleinek és pótoltassa. Az alezredes közölte, sok kerékpárt úgy vásárolnak meg, hogy szinte semmivel nincsenek felszerelve, és sokan nem is tudják, milyen kötelező tartozékoknak kell meglenniük a biciklin. Az iskolában azt tapasztalták, hogy a gyerekek többségének kétkerekűje jól fel van szerelve, de néhány esetben tapasztaltak hiányosságokat.

Támton Dávidnak fontos, hogy biztonságos legyen és biztonságban legyen a biciklije

Támton Dávid negyedik osztályos diák is részt vett a programban. A kisfiú elmondása szerint, sokat biciklizik, főként túrákat tesz édesanyjával a város környékén. Kerékpárját regisztráltatta és a kötelező tartozékok vizsgálatán is részt vett.
-Azért hoztam el a biciklimet, hogy ellenőrizzék jó-e. Ez azért fontos, hogy biztonságban legyek – mondta. A rendőrkapitányság munkatársai arra kérték a kisfiút, mondja el otthon, hogy a csengőt és az első prizmákat pótolni kell kerékpárján.

A PRK egyébként a kötelező tartozékokra több programon is felhívta már a figyelmét a diákoknak, az iskolákba egy táblát is kihelyeztek erről, így a gyerekek is láthatják, milyen kiegészítőknek kell lenniük a biciklijükön.
A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában húsz kerékpárt vettek be az adatbázisba és vizsgáltak át, a kapitányság pedig tovább kívánja folytatni a programot a város többi oktatási intézményében, de a városi programokra is szeretnék kivinni ezt a lehetőséget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!