Körültekintően válasszuk meg a házi kedvenceket! - folytatódott a Segítünk, hogy segíthess! előadássorozat


2017-04-27 15:07:51  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Körültekintően válasszuk meg a házi kedvenceket! - folytatódott a Segítünk, hogy segíthess! előadássorozat főképe
Egyes adatok szerint ötmillió, más források szerint négy és félmillió ember szenved el kutyaharapást évente a Földön. Az állattartás azonban a támadásokon túl is rejtegethet veszélyeket, ugyanakkor nagyon sok kedvező hatása is van gyermekekre és felnőttekre egyaránt. Dr. Lőrincz Matild gyermekorvos a kisállattartással kapcsolatos tudnivalóktól tájékoztatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja Segítünk, hogy segíthess! című előadássorozatának szerdai alkalmán az érdeklődőket.
A Napsugár Bölcsődében megtartott rendezvényen elhangzott, a gyermeket és az állatot türelemmel, nagy körültekintéssel kell összeismertetni és egymáshoz szoktatni. A gyermeknek meg kell tanulnia tiszteletben tartani az állat felségterületét, meg kell ismernie annak szokásait, igényeit, és életkorától függően az állat gondozásában is részt kell vállalnia.
Dr. Lőrincz Matild elmondta, allergia szempontjából a legkisebb kockázatot a halak jelentik, ráadásul már a legkisebb gyermekek is hosszú időn át élvezettel figyelik, hogyan úszkálnak az akvárium lakói. A macskatartás az allergia tekintetében is nagyon veszélyes lehet, ráadásul a rendkívül hízelgő, kedves állatok – éjszakai kóborló életmódjukból adódóan – nagyon sok fertőzésnek lehetnek forrásai. Sokan vannak, akik a madarak tollára allergiásak, számukra például a papagájtartás semmiképpen nem ajánlott.
A kutyák nagyon jó társai lehetnek a gyerekeknek, sok serdülő kifejezetten szoros kapcsolatot alakít ki a családi kedvencként tartott állattal. Kutatások bizonyították, hogy bár az ebek nem tudnak válaszolni az emberek által kimondott szavakra, de megértik, és reagálnak, visszajelzéseket adnak mindarra, amit a gazdájuktól hallanak.
A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy a házi kedvenc kiválasztásánál a családnak nagyon körültekintően kell eljárnia. Végig kell gondolniuk a lehetőségeiket, a lakókörnyezetük adottságait és ennek megfelelően kell dönteniük. Amikor kiválasztották az állatot, mely a családdal él majd, mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot egy állatorvossal, aki megvizsgálja és a szükséges oltásokkal is ellátja a kisállatot és feltétlenül gondoskodni kell az állat féregtelenítéséről, valamint a vérszívó rovarok elleni védelméről is.
Az előadás végén dr. Lőrincz Matild a felmerült kérdésekre válaszolt, illetve a következő, májusi előadás témájával kapcsolatban kért véleményeket a hallgatóságtól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!