Gyógyír testnek és léleknek - textilmunkák a könyvtárban


2017-04-23 20:54:25  | cikk: ha  | 


Gyógyír testnek és léleknek - textilmunkák a könyvtárban főképe

Szabó Magdolna Pápán született, iskoláit is itt kezdte. Szüleinek tejcsarnoka volt, melyet aztán elvettek tőlük. Édesapja sokáig bizakodott, de aztán látta, hogy nem kapják már vissza a családi vállalkozást, így elköltöztek Tatabányára. Szabó Magdolna jó képességű, ügyes lány volt, tanárai javaslatára a székesfehérvári földmérő technikumba jelentkezett. Miután elvégezte, több helyütt is dolgozott, férjhez ment Galauner Bélához. Három gyermekük született, aztán derült égből villámcsapásként jött a hír: krónikus sokízületi gyulladást diagnosztizáltak Magdolna néninél, ami nagy fájdalommal járt. Ez a betegség azonban nem csupán szenvedést hozott, hanem egy ajándékot is: hogy mozgassa kezeit, Galauner Béláné nem csak gyógytornára járt, hanem elkezdett a hímzéssel komolyabban foglalkozni.

A kisebb kézimunkák tárlókban kaptak helyet

Már fiatalként is szívesen kézimunkázott, subázott, rátétes mintákat készített, aztán a betegség következtében - mivel rokkantnyugdíjasként több ideje volt - egyre bonyolultabb minták kerültek ki a keze alól. A hímzés lett a gyógyír: férjével múzeumokat kerestek fel, a szakirodalmat tanulmányozta, hogy minél több tájegység mintakincsét megismerje. A hímzéshez türelem és kitartás kell, mondta a népi iparművész. Valamint szépérzék és kézügyesség, tegyük hozzá.

Győry Endréné nyitotta meg a kiállítást

A pápai tárlatra válogatott szépségeket hozott az alkotó: kalocsai mintás terítő, úri hímzéses oltárterítő, riseliős kosztüm, zsinóros díszítésű faliszőnyeg, rátétes kabátka, s gyönyörűbbnél gyönyörűbb zsinórmintás ruhák, mellények, kosztümök. Az igényes kézimunka ámulatba ejtette a kiállításlátogatókat is. A szép számban megjelenteket dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte. A tárlatot Győry Endréné nyitotta meg, aki szeretettel gratulált a népi iparművésznek. - Magdi egy csodálatos tehetségű asszony, aki erős hite és szerető családja segítségével megküzdött betegségével, s létrehozta az itt látható csodákat - mondta Éva néni köszöntőjében, külön kitérve néhány számára különösen kedves mintára, terítőre, ruhadarabra. Az alkalmon közreműködött Horváthné Szabó Andrea, aki szép énekével járult hozzá a megnyitó sikeréhez.

Galauner Béláné Szabó Magdolna meghatottan mondott köszönetet, hogy szülővárosában állíthat ki

- Ez a kiállítás az utolsó tárlatom. Örülök, hogy Pápán kerül erre sor, nagy ajándék az élettől, hogy szülővárosomban zárhatom le a több mint 30 éves hímző munkásságomat - mondta meghatottan Galauner Béláné Szabó Magdolna. A gyönyörű válogatás május közepéig tekinthető meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!