A város is köszöntötte az együtteseket


2010-04-25 11:12:23  | cikk: Tóth Tamara  | 


Varga Edit, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület képviselője köszöntötte elsőként tegnap délután, a második bemutató műsor előtt a néptánctalálkozó résztvevőit.

- Remélem, - ahogy itt a hangulatból tűnik - hogy ti, akik eljötteket erre a fesztiválra, hazamenve majd azt mondjátok, nagyon jó ifjúsági találkozóra jönni. Azt is remélem, hogy lesz nagyon sok olyan ifjú táncos, aki a következő alkalommal is itt lesz Pápán - mondta a fesztivál kezdeményezője és szervezője.

A rendezvény fővédnöke dr. Kovács Zoltán, Pápa polgármestere a város nevében köszöntötte a szép számmal megjelent ifjúságot. Kiemelte, a fesztivál összefogás eredményeként jöhetett létre egy évtizeddel ezelőtt is és ma is.

- Nagyon fontos ez a fesztivál a számunkra, mert mi sokszor elmondjuk, hogy diákváros vagyunk, de hétvégén, mivel nincs tanítás, ez kevésbé látszik. Egyszer csak megjelennek százával a fiatalok, népviseletben, vidáman, jókedvűen és azt kell hogy mondjam, feldobják a város hangulatát amellett, hogy színes produkcióknak lehetünk szemtanúi és a vele járó szép zenéknek hallgatói.

Dr. Kovács Zoltán a régi, visszatérő táncosok mellett külön köszöntötte azokat, akik most járnak először Pápán. Nagy örömnek nevezte, hogy az anyaország határain túlról Szilágyságból, Vajdaságból is érkeztek együttesek, ahol, mint mondta sokkal nehezebb a magyarság megőrzése, a népi kultúrák, hagyományok ápolása.

- Azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb küldetése a néptánctalálkozónak: mindent, ami magyar, mindent, ami hagyomány, már fiatalon átörökítsük, átadjuk. Megmutassuk, hogy honnan érkeztünk, milyenek voltunk és milyenek lehetünk majd a néptánc által, amely amellett, hogy közösségformáló, vidám művészeti ág, csak nagyon sok munkával hozhat szép eredményeket - tette hozzá a polgármester.

Matókné Kapási Júlia az Örökség Egyesület alelnöke köszöntőjében elmondta, sokan ülnek a közönség soraiban, akik az egyesület tagjai voltak.

 - Annak idején, amikor 1998-ban szükségeltetett, hogy létrehozzunk egy ilyen ifjúsági fesztivált, akkor nem gondoltuk volna, hogy több ezer ifjú táncos fog majd megmérettetni ezen a találkozón. Nagy köszönet illeti Pápa város szeretetteljes szervező és befogadó munkáját, a ti szüleitek támogatását, és tanáraitok munkáját. Ezzel a népi kultúrával, a zenével, a mozgással és a hozzá járuló tánccal, művészetekkel tudtok egész emberré válni, így lesztek egészséges felnőtt emberek. Én azt gondolom, hogy amíg bírjátok, addig csináljátok, hiszen egyszer nektek is lesznek gyermekeitek, akiknek át kell majd adni a magyar kultúrát. Ettől vagyunk mi magyarok, és ettől tudjuk mi, hogy hova tartozunk - mondta az alelnök.

A felnőtt együttesek országos szövetsége, a Martin György Néptánc Szövetség képviselője úgy fogalmazott, azok a fiatalok, akik az Örökség Egyesület gyerekcsoportjaiból felnőnek, biztos, hogy a Martin György Néptánc Szövetségbe fognak majd tartozni.

 - Nagy szükség van, ezekre a fesztiválokra, külön öröm, hogy a páratlan években már Nyíregyházán is meg lehet rendezni ezt a fesztivált. Így most már minden évben el lehet olyan fórumra menni, ahol ti fiatalok meg tudjátok mutatni a tudásotokat. Ti vagytok az a korosztály, ahonnan rengeteg kiváló táncos kerül majd ki, ti képezitek a felnőtt együttesek magját, ti viszitek tovább a magyar néptánc mozgalmat. Kultúránk, a magyar népművészet olyan gazdag kinccsel rendelkezik, amely Európában egyedülálló. Ezt továbbra is ilyen megszállottan kell csinálni, ilyen magas szinten táncolni.

A köszöntések sorát Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója zárta pár kedves gondolattal.

– Nagy öröm számomra, hogy ismét otthont adó gazdái lehetünk e színvonalas rendezvénynek. Amikor megrendeztük az első fesztivált, az volt a célunk, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a gyermektánccsoportokból már kinőtt, de a felnőttekhez még nem tartozó fiataloknak. Pápa diákváros, így összecseng a város szellemiségével, életével, hogy ezt a generációt fogadjuk. Az, hogy ma közel 700 fiatalt üdvözölhetek, annyit jelent, hogy van folyatatása a néptánckultúrának, melyet őseink űztek és amely napjainknak egyre inkább fontos részévé válik - mondta az igazgatónő. A néptánctalálkozó a csoportok köszöntése után a második bemutató műsorral folytatódott.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!