Kárpátaljai vendégek városunkban


2017-04-23 11:50:43  | cikk: HuHa  | 


Kárpátaljai vendégek városunkban főképe
Testvérvárosi kapcsolatfelvétel céljából érkezett városunkba pénteken a kárpátaljai Visk település delegációja. A község régóta jó kapcsolatot ápol Polgárdy Imre elnök úr közreműködésével a Veszprém Megyei Közgyűléssel, az ő segítségével jutottak el a viski vendégek Pápára, hogy az első lépéseket megtegyék a partnerkapcsolat létrehozására. A delegáció sétát tett a belvárosban, megtekintette az Esterházy-kastélyt és a Nagytemplomot, de ellátogatott a Várkertfürdőbe is, tegnap délután pedig a Városházán találkozott az önkormányzati képviselőkkel, valamint a város szociális, egészségügyi és kulturális intézményeinek vezetőivel.

Hajavic Jaroslav, Visk polgármestere és Pávlij Názárij, Huszt járás elnöke, valamint Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester (balról jobbra)

Az ülésteremben Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket, bemutatva városunkat a delegációnak, majd Hajavic Jaroslav, Visk polgármestere és Pávlij Názárij, Huszt járás elnöke mesélt településükről, vidékükről.
-Pápán a képviselőtestületben régen megfogalmazódott már az igény arra, hogy kárpátaljai testvérkapcsolatot hozzunk létre, a Veszprém Megyei Közgyűlés meglévő ismeretsége pedig segített ebben. Felvidéken és Erdélyben jól kiépített, erős együttműködéseink vannak, viszont Kárpátalján - a talán leginkább magára maradt közösséggel, illetve azzal a környezettel, amelyben ők élnek – eddig még nem volt kapcsolatunk – mondta el Áldozó Tamás polgármester. A városvezető úgy látja, a néptáncosokkal már most is van egy közvetett kapcsolat, a város egyik legaktívabb közössége, a nyugdíjas egyesület is partner lehet az együttműködésben, de az egyházak közösségei is egymásra találhatnak. Ugyancsak lehetőséget rejt az együttműködésre a két település intézményhálózata, így az iskoláké - a Határtalanul program keretében - és vannak olyan határokon túlnyúló pályázatok, amelyben a viskieknek egy Európai Uniós partnerre van szüksége az eredményes projekthez. Ez utóbbiban akár a Városfejlesztő Társaság meglévő pályázatírói gyakorlata is segíthet.

A kultúra, oktatás, turisztika terén dolgozó szakemberek alkották a viski delegációt

A kárpátaljai Visk település, az egyik koronaváros, a Felső-Tisza vidéken fekszik 12 ezer hektáros területen, közel a román határhoz. Lakossága 8 ezer főt számlál, melynek fele magyar, ezen túl pedig ukránok, oroszok lakják, de vannak román és német lakosok is a településen, valamennyien békében élnek egymás mellett. A magyar közösség magyarul beszél, de természetesen az ukrán nyelvet is bírják. A település közelmúltbéli történetének egyik legnagyobb eredménye, hogy múlt évben magyarországi támogatással sikerült létrehozniuk egy magyar óvodát, az meglévő magyar iskola mellett, így most 100 kisgyermek járhat magyar oktatási-nevelési intézménybe – mesélte Hajavic Jaroslav.

Visk polgármestere elismeréssel nyilatkozott városunkról, mint mondta, csodálatos dolgokat láttak Pápán és szeretnének sok itt megtapasztalt példát hazavinni és megvalósítani. A város vezetője a kulturális, sport és ifjúsági kapcsolatokban látja az együttműködés lehetőségét. Hasonló véleményen volt a Huszt járás elnöke is, aki arról mesélt, most először járt Magyarországon, Pápa különösen tetszik neki és bízik abban, hogy az itteni jó példákból otthon is meg tudnak valósítani valamit. Kiemelte a magyar történelem, a várostörténet megőrzésének és fiatalokkal való megismertetésének példáját, a rendezett városi környezetet és a civil közösségek tevékenységét.

A kárpátaljai vendégeknek nagyon tetszett a Fő tér

Áldozó Tamás a találkozó alkalmával megemlítette, a partnervárosi kapcsolatok kiépítése fontos a város számára a határon túli, magyarok lakta településekkel, hiszen ez az egyik eszköz ahhoz, hogy a pápai ifjúsággal megismertessék a magyar történelmet, szokásokat, hagyományokat, kultúrát és megismertessék azt, hogy vannak olyanok, akik másként tudják megélni magyarságukat.
-Hiszem, hogy minden magyar településnek küldetése az, hogy határon túli magyar közösségeket támogasson, nem feltétlenül közpénzekből, hanem azzal a tehetséggel, gazdagsággal, önkéntes munkával, ami egy ilyen ügy mellé állítható – hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette, igaz ez a kovásznai, hetényi kapcsolatra is, és ennek kiváló példáit tapasztalta meg Pápa városa az elmúlt évtizedekben a nyugati testvérvárosoktól.
-Ezektől a Nyugat-európai testvértelepülésektől nagyon sokat kaptunk, nem közpénzt, hanem mintákat, példákat és ennek lettek eredményei – emelte ki.

Pápa városa meglévő partnertelepülései mellett a felvidéki Ógyallával épít jelenleg kapcsolatot, ez a település is partnervárosa lehet Pápának, most pedig a kárpátaljai Visk is bekerülhet ebbe a körbe. A pápai delegáció egyébként június 23-ára kapott meghívást Visk képviselőitől, a kárpátaljai településen ekkor zajlik a legjelentősebb kulturális rendezvény.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!