Fő az egészség!


2017-04-23 10:03:12  | cikk: Babos Petra  | 


Fő az egészség!  főképe
Az idei egészségvédő nap a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubja, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közös szervezésében valósult meg a színházépületben.
A szép számban összegyűlteket Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője köszöntötte, aki kiemelte, az egészséges életmód napjaink felgyorsult világában egyre inkább égető kérdéssé vált. A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyon sok egészségügyi, társadalmi, illetve szociális problémához vezethet.
Lautner Judit nyitotta meg a rendezvényt
– Az egészség kincs, melyet óvni, védeni kell. Nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre.
Az egészség befektetés. De mit és mibe is fektetünk be? Természetesen az összegyűjtött ismereteket az egészséges életről, az időnket, az energiánkat, mindezt a jövőnkbe. Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota. A biológiai egészség csupán a szervezetünk megfelelő működését jelenti. A lelki egészség a világnézetünk, az önmagunkkal szembeni béke jele. A mentális egészség pedig a tiszta és következetes gondolkodásra való képességet jelenti. Az érzések felismerése, illetve azok megfelelő kifejezésének képessége maga az emocionális egészség. A másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége pedig nem más, mint a szociális egészség. Láthatjuk tehát, milyen összetett az egészségünk, így annak megőrzése is – hangsúlyozta a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Hörömpöly Imréné, a Rákbetegek Országos Szervezete Pápai Megújulás Klubjának vezetője elmondta, a korábbi években mindig szerveztek bált és egészségnapot. A Fő az egészség elnevezésű rendezvény célja, hogy felhívják az emberek figyelmét, hogy nemcsak a szűrővizsgálatokon fontos a rendszeres megjelenés, hanem az egészséges életmód is hozzájárul a prevencióhoz. A programra idén is meghívták a társklubokat, így tehát érkeztek résztvevők Székesfehérvárról, Tatabányáról, Tihanyból, Balatonfüredről, Zamárdiból, Sopronból és Veszprémből is.
Jó hangulatban telt a közös torna
Hörömpöly Imrénétől megtudtuk, a programot a színházépület földszinti előterében az Egészség-tudat című interaktív kiállítás színesítette, amely szintén az egészséges táplálkozásra hívja fel a figyelmet.
A jó hangulatú program során a megjelentek Kovács Lea Zsófia dietetikus segítségével egészséges, könnyen összeállítható ételt készítettek, többek között céklás túrókrémet, tzatzikit, hummuszt, vöröslencsekrémet, francia-és tésztasalátát, valamint zöldsalátát. A testmozgásról ezúttal Schwarczkopf Attila táncos gondoskodott zenés-táncos tornával.
A rendezvény a Várkertfürdőben folytatódott a délutáni órákban, ahol Lautner Judit vezetésével vízi torna, majd traccsparti várta az érdeklődőket.
A klubtagok együtt készítették el az egészséges ebédet
Apró Zoltánné, a tihanyi Levendula Klub vezetője, a Rákbetegek Országos Szervezete ellenőrző bizottságának vezetője elmondta, nagy öröm számunkra, hogy meghívást kaptak a pápai csoport rendezvényére, ahol nagyon jól érezték magunkat, hiszen baráti kapcsolatot ápolnak velük. Úgy gondolja, egyre népszerűbbek az ilyen fajta rendezvények, s fontos, hogy a megelőzésre felhívják a figyelmet. Egy-egy ilyen program után megfigyelhető, hogy többen keresik fel a rendelőket. A tihanyi klub is rendszeresen szervez egészségnapokat, legközelebb ősszel tartanak a vastagbél daganatok témájában.
Hörömpöly Imréné arra biztatta a betegségen átesett, vagy éppen a daganatos megbetegedéssel küzdő társait, keressék fel bátran a klubot, hiszen bárki számára nyitott a közösség, ahol főként arra törekednek, hogy jól érezzék magukat, hiszen a vidámság fontos szerepet játszik. A klubban gyakran szerveznek előadásokat, kirándulásokat, jóhangulatú összejöveteleket, s gyógytornát és vízi tornát is biztosítanak a tagtársaknak.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!