A murvás utak után az aszfaltosakat is javítják


2017-04-23 09:13:44  | cikk: HuHa  | 


A murvás utak után az aszfaltosakat is javítják főképe
A közelmúltban fejeződött be a murvás utak gréderezése, karbantartása a városban és a hegyekben, azóta pedig megkezdődött az aszfaltos utak javítása, a kátyúzás is. A több héten át tartó, a Városgondnokság koordinálásával zajló, külső vállalkozó által végzett munkálatok az Esterházy úton kezdődtek meg, majd a Vásár utca-Celli út csomópontnál folytatódtak pénteken, de a város többi részét is érinteni fogják. A melegaszfaltos kátyúzás korántsem tökéletes megoldás az utak állapotának helyreállítására, mégis javítják az útminőséget és a közlekedési infrastruktúra állapotát.
-Az önkormányzat fenntartásában lévő közúthálózat jelentős része siralmas állapotban van, olyan állapotban, melyre már régen ráfért volna a rekonstrukció, a kátyúzásnál sokkal nagyobb műszaki tartalommal. Ebben nincs vita – közölte a városvezető, hozzátéve a közlekedés biztonságát olykor veszélyeztető úthibák kijavítása mégis elengedhetetlen.

Buics Lajos, Bakó István és Áldozó Tamás (balról jobbra) a Celli úti munkaterületen

Ez a munkafolyamat kezdődött meg a városban a múlt héten és folytatódott a rossz idő elmúltával. Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától megtudtuk, a melegaszfaltos kátyúzásra tavasszal 20 millió forintos költségkeretet terveztek, és még 5 milliót szánnak a tél beállta előtti kátyúzásra, amikor az addig keletkező úthibákat tüntetik majd el. A most zajló munkálatok során 160 tonna aszfaltot használnak el, ez átlagosan 5 centiméteres kátyúmélységgel számolva 1344 négyzetméter felület kijavítására, újraaszfaltozására lesz elegendő. Hogy ez hány kátyú eltüntetését jelentheti, azt nehéz most még megmondani, hiszen folyamatosan jelölik ki a város útjain a sérüléseket, az azonban biztos, hogy több száz úthiba tűnik el a következő hetekben.

A belvárosban már kijelölték a kijavítandó úthibákat

A Városgondnokság szakemberei felmérték a komolyabb kátyúkat, figyelnek a lakossági bejelentésekre és néhány káreseményről is kaptak információt – ezek alapján határozzák meg a kijavítandó úthibákat, ezen túl pedig a tél folyamán ideiglenesen hidegaszfalttal eltüntetett kátyúkat is véglegesen kijavítják.
-A kivitelezők két csapattal dolgoznak, először a kijelölt úthibákat körbevágják, aztán a bontók feltörik és a kiszedett aszfaltot elszállítják, majd új aszfalttal töltik fel a felületet. Csak a legszükségesebb kátyúkat tudjuk kijavítani, de igyekszünk a város minden területére eljutni – magyarázta Bakó István.
Az Esterházy út és a Celli út víztorony felőli vége után a Celli útról leágazó utcák hibáit javítják ki, majd a belvárosban folytatódik a munka, többek között a Széchenyi, Batthyány és Zimmermann utcában – tudtuk meg Buics Lajos kommunális részlegvezetőtől.
-Az első szakaszban még a Bocsor utcában fognak dolgozni az útjavítók, aztán a Tókert irányába fordulunk. Dolgozni fogunk a Vasvári Pál és Dózsa György utcában és a Tókert több pontján – tájékoztatott, hozzátéve, a munkálatoknak május közepére kell elkészülniük.

A melegaszfaltos kátyúzásra 20 millió forintot fordít a Városgondnokság

A kátyúzás kapcsán a polgármester elmondta, a javítási munkák mellett teljes útrekonstrukciók, felújítások is várhatók a városban az idén. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a különböző okokból megbontott utak egy részével szerkezeti problémák is vannak. Jó példa erre a Vásár utca, amely a közelmúltban sérült meg egy csőtörés miatt. Most ideiglenesen javítottak a felületén, hogy ne legyen olyan éles a szintkülönbség az útburkolat sérülésénél, de a végleges megoldást a benyújtott vis major pályázatból remélt forrás igénybevételével kívánja a város finanszírozni.
-Miután az önkormányzatnak volt lehetősége a vis major pályázat benyújtására, szeretnénk a pápaiak pénzével spórolni, és ha lehet, a központi költségvetésben rendelkezésre álló forrásból költeni az út helyreállítására – hangsúlyozta. Ez az utca egyébként a 650 millió forintos kormánytámogatásból finanszírozott útrekonstrukciós munkák között is szerepel, így nagyon gondosan el kell majd választani a munkákat és a költségeket.
-A Vásár utcánál semmi értelme nem volna a régi burkolat felmarásának és új aszfaltréteg készítésének, hiszen a sérülés megmutatta, hogy ennek az útnak nincs alapja. Tehát ennél a helyreállításnál új út építésében kell gondolkodnunk a két körforgalom közötti szakaszon – magyarázta Áldozó Tamás.

A 650 millió forintból felújítandó utakról szólva a polgármester elmondta, a Jókai utca rekonstrukciójának egyeztetései már folynak, az engedélyes tervek kézhez vétele után köthetik meg a finanszírozási szerződést az állammal, és ezután érkezik meg a pénz a városhoz. A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás ezután kezdődhet majd meg. A tervek szerint az útrekonstrukciós munkák az év második felében indulnak és még az idén be is fejeződhetnek.

A Vásár utcai úthibán ideiglenesen javítottak, a végleges megoldás a teljes útrekonstrukció 

További útrekonstrukciós munkálatok zajlanak majd a Vízmű beruházásait követően is, így például a volt Kilián és a Vajda Péter lakótelepen is lehet számítani ilyenre. Ezen felül a benyújtott TOP-os pályázatok is tartalmaznak útfelújításokat a város néhány pontján. Ezzel kapcsolatban a városvezető arról tájékoztatott, a megyei közgyűlésben megszületett a döntés a pályázatokról, eredményük két hét múlva válik nyilvánossá.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!