Hatodjára mozdult együtt a város


2017-04-21 19:14:51  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Hatodjára mozdult együtt a város főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ három helyszínen immár hatodik alkalommal rendezte meg a Mozdulj Pápa! elnevezésű szabadidősport rendezvényét. A sportesemény keretein belül a művelődési központba, a Várkertfürdőbe és a Sportcsarnokba várták a sportolni és kikapcsolódni vágyókat. Az időjárás sajnos nem fogadta kegyeibe a gyerekek és felnőttek körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt, így a Várkertbe meghirdetett programok a Sportcsarnok küzdőterére költöztek át. A nap reggel kilenc órakor gyógytornával és jógával indult, majd a Zsoodance TSE táncosai melegítették be az érdeklődők izmait. Erre az alkalomra is színes sportkavalkáddal készültek a művelődési központ munkatársai: volt trambulin, táncoktatás, lovastorna, kosárlabda, lengőteke, kerekesszékes ügyességi verseny és falmászás. Ahogy arra számítani lehetett, az idei Mozdulj Pápa két új programeleme, a bungee run és a teqball volt a legnépszerűbb, utóbbit László Péter teqball játékos hozta el a pápai fiataloknak.
- A játékot 2012-ben két magyar fiatalember, Borsányi Gábor és Huszár Viktor közösen álmodta meg - mesélte az egyre népszerűbb sportág kialakulását a komáromi fiatalember. Ez egy futballalapú új sporteszköz és egy új sport is egyben, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, a koncentrációs készségük és az állóképességük fejlesztésére. A labdarúgás legtisztább válfajának tartják, mivel a játékosok között nincs fizikai kontaktus. A játékot egy mindkét végén hajlított asztalon, a teqboardon játsszák és direkt úgy tervezték, hogy a labda minden esetben a játékosok felé pattanjon. Amatőr és profi sportolók technikailag rengeteget fejlődhetnek a gyakorlás során, ketten és négyen is lehet játszani - tette hozzá.
László Péter a szabályokkal kapcsolatban elmondta, egy játékos maximum háromszor érhet hozzá a labdához, de egy testrészével csak egyszer. Egy játszma 12 szerzett pontig tart, fejenként négy szervával.
Először hozta el városunkba a nyíregyházi Inspi-Ráció Egyesület az Egészség-Tudat interaktív kiállítást, melynek a művelődési központ földszinti előtere adott otthont. Botos István Csaba, az egyesület gazdasági vezetője a tárlat kapcsán azt mondta, az egészség-betegség kérdésére sajátos megközelítésből tekint, túllépve azon, hogy ezt a témakört a tünetek megjelenésének felszínes szintjén kezelje.
- A kiállítás nemcsak elméleti síkon segít, hanem olyan gyakorlati tanácsokkal, összefüggések bemutatásával, ismeretek átadásával szolgál a látogatóknak, ami segít mindenkit, aki a kiállítás megtekintése után egy egészségtudatosabb életmód kialakítása felé szeretne elindulni. Az interaktív elemek segítenek az ismeretek, a látottak és hallottak elmélyítésében. A szenvedélybetegségek, függőségek - kiemelten a dohányzás - és a túlzott alkoholfogyasztás hatásainak, és a függőségektől való megszabadulás lehetőségeinek bemutatása mellett felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a megfelelő folyadékbevitelre, a stresszkezelésre, a lelki egészség megőrzésére valamint a légzés, alvás, pihenés, helyes testtartás, mozgás fontosságára.
A délután folyamán aerobik és gerincjógán valamint zumbán vehettek részt az érdeklődők, a Várkertfürdőben pedig úszás és vízi torna várta a sportág szerelmeseit. A farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából idén sem maradt el a vérnyomás-, vércukorszint- és testzsírmérés, illetve az életmód-tanácsadás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!