Egy nyárfa esett áldozatul a viharos szélnek


2017-04-20 13:47:53  | cikk: HuHa  | 


Egy nyárfa esett áldozatul a viharos szélnek főképe
Egy hatalmas nyárfát tört el a tövénél a ma délelőtti hatalmas szél. Dél előtt nem sokkal a közel 100 km/órás északi szél a Külső-Veszprémi úton, a Tapolcafőre kivezető szakaszon kevéssel a föld fölött törte el a fát, ami keresztbe dőlt az úttesten. A baleset idején sem gépjármű sem kerékpáros nem közlekedett az úton, így személyi sérülés nem történt és az útburkolatban sem keletkezett kár.
-Az egyik kollégám éppen ezen a szakaszon dolgozott a rézsűkaszával, mögötte dőlt rá az útra a fa. Azonnal a helyszínre vonultunk rakodógépes és láncfűrészes munkatársainkkal és megérkeztek a tűzoltók is, így közösen távolítottuk el a kidőlt fát az úttestről – idézte fel a történteket Buics Lajos.

A hatalmas fa keresztbe dőlt az úttesten

A Városgondnokság kommunális részlegvezetője hozzátette, ezen és a Pápakovácsi felé vezető úton közel 50 évvel ezelőtt ültette a nyárfákat az akkori állami közútkezelő. Az elmúlt években, több fát is ki kellett vágni közülük, mert kérgükön vagy lombkoronájukon betegség jeleit mutatták. A most kidőlt nyárfán külső jelek nem mutattak korhadást, betegséget, azonban a helyszínen azzal szembesültek, hogy a fa törzsének negyede belül teljesen elkorhadt.

Kívülről nem látszott sérülés, betegség nyoma, de belül teljesen elkorhadt a törzs egy része 

-Valószínűleg ez a korhadás okozta, hogy az erős szélben tőből kidőlt ez a fa – közölte. Mint mondta, mióta ezek az utak visszakerültek a város kezelésébe, többször is megvizsgálták a fákat és a balesetveszélyeseket, korhadtakat eltávolították. Ezen a fán kívülről nem látszott korhadás jele, így csak a gondozását végezték el évről évre. Nincs kizárva azonban az sem, hogy hasonlóan, belül elkorhadt nyárfa van még a meglévők között.

A belül elkorhadt törzs nem tudott ellenállni a viharos szélnek

A viharos erejű szél egyébként városszerte tört le faágakat, de jelentős károkat nem okozott eddig a szokatlanul zord időjárás. A helyi katasztrófavédelem munkatársait tegnap délután óta négy helyre riasztották, Bakonybélben és Bakonykoppányon kidőlt fához kellett vonulniuk, kimentettek egy megsüllyedt kamiont, ma délelőtt a kidőlt nyárfa eltakarításában segítettek, kora délután pedig egy letört, épületre hullott nagyobb faágat kellett eltávolítaniuk a kórház udvaráról – kaptuk az információt Csillag Istvántól, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!