Kiállítás fekete-fehérben, arannyal színezve


2017-04-14 11:21:32  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra  | 


Kiállítás fekete-fehérben, arannyal színezve főképe

Molnár Lajos a pápai képzőművészeti élet ismert alakja. Ott van az alkotótáborokban, a 12-es színkör egyik alapítója, könyveket illusztrál, fest, rajzol, s ha alkalma adódik, szívesen megmutatja alkotásait a közönségnek. A városi gyermek rajzszakkörben kezdte pályafutását Bíró Károlynál, majd az A. Tóth Sándor vezette Körbe járt. Aztán műszaki pályát választott, s csak ötvenévesen, több évtizedes kihagyás után tért vissza a képalkotáshoz. Nyugdíjba vonulása után több ideje lett arra, hogy kézbe vegye az ecsetet, ceruzát, s szinte napra pontosan két évtizeddel ezelőtt megnyílt első kiállítása. A mostani, melyre grafikáiból válogatott, a 32. önálló tárlata, ezidáig 83 csoportos kiállításon vett részt.


Fekete-fehér gesztusok című kiállításának a Huszár Közösségi Ház ad otthont. A tárlatra grafikáiból válogatott Molnár Lajos, ilyen tematikájú kiállítása még nem volt, 85 alkotást választott ki erre az alkalomra. - A válogatás több évtized anyagát öleli fel, hisz szempont volt, hogy korábbi munkáimat is meg tudjam mutatni - mondta Molnár Lajos. - Itt van a 2000-es évek elején készült Pápa-sorozatom, melyek üveglapra készültek arany festékkel, ezek a folyosón láthatók. A kiállítótérben kaptak helyet a fekete-fehér tollrajzok, 2003-tól napjainkig - szó szerint, hisz van itt olyan, melyet a napokban fejeztem be - tette hozzá az alkotó. Mindezek mellett Monár Lajos tizenkét kötetet illusztrált ezidáig. Szívesen dolgozik felkérésre, ha megihleti a téma, de vannak saját kötetei is. Ezek a kiadványok is láthatók a kiállításon.


A grafikák készítése nagy türelmet kíván, hisz aprólékos munka. Témájukban nagyon változatosak Molnár Lajos grafikái: vannak, melyek egy-egy konkrét eseményhez, élményhez kötődnek: ilyenek például a hevesi alkotótáborban készült karcolatok. A megadott feladatok sem riasztják el Molnár Lajost, hisz például az első világháború centenáriumára kiírt pályázatra készített képeit díjazták is. A kiállító nagy kedvelője az irodalomnak, így természetesen a versek ihlette grafikák sem maradhattak ki az anyagból.


A megnyitón Molnár Lajos rövid művészettörténeti áttekintést adott néhány műalkotás kapcsán, majd kedvenc verseit is elmondta, végül szólt saját kiállításáról. A képeken magyarországi és külhoni tájak szépségét örökítette meg az alkotó, saját élménnyel kiegészítve a természetábrázolást. Molnár Lajos a hölgyek tisztelője, a nőalakok nem is hiányozhatnak a grafikákról. A kiállításmegnyitón közreműködtek unokái: Fórizs Emma, Viola és Vanda. A Fekete-fehér gesztusok című kiállítást május végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Huszár Közösségi Ház második emeletén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!