Vers, zene és hun rege


2017-04-12 15:19:06  | cikk: ha  | 


Vers, zene és hun rege főképe

Közös Fő téri verses-zenés program is várta a fiatalokat a költészet napján. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében főként petőfis, de türrös, refis és közgázos diákok is énekeltek megzenésített verseket. Hollós Korvin Lajos Csonka vers-ét, József Attila Tiszta szívvel, Pilinszky János Ne félj és Petőfi Sándor Szeptember végén című költeményét választották, ezek szövegét ki is osztották azoknak az általános iskolásoknak, akik szintén részt vettek a közös alkalmon.


Innen a diákok a színházépületbe mentek, ahol a Buda halála című előadást láthatták a Csavar Színház előadásában. A Csallóközi Vándorok, azaz a CsaVar Színház előadásai kis falvaktól nagyvárosokon át Budapesig láthatók. Gál Tamás, a társulat motorja gyakran vendégszerepel kőszínházakban, de a vándorelőadások adják tevékenysége gerincét.

Arany János története szerint Buda bölcsen megosztja a hatalmat öccsével, ám az ármány éket ver a két testvér közé. A tragikus vég elkerülhetetlen. Hogy a hunok birodalma más idegen földeken ereszthessen erős gyökeret ahhoz Etelének el kell távolítania a legnagyobb akadályt. Ez az akadály saját bátyja, Buda. Halálával Etele lesz a hunok egyedüli királya, ám bűne fölött az Öreg Isten nem hunyhat szemet, ezért Etele hatalma véges.

Gál Tamás egyszemélyes játéka eleveníti meg a korai középkor világát. A színész-rendező maga készítette a tizenegy bábot és a díszletet is az előadásra. Sokáid dolgozott ezeken, megfigyelte az arcokat, vonásokat, azt vizsgálta, hogy mi tesz torzzá vagy épp széppé egy embert. Másfél év alatt azonosult a történettel és a kőrisfából faragott bábokkal. Mint mondta, nem volt jó tanuló az iskolában, épp ezért nagy kihívás volt számára memorizálni a szöveget. Lóháton tanulta meg Arany sorait, nem kímélte magát, energiáját, mindenképp szerette volna színre vinni a történelmi játékot.

Április 11. kapcsán Gál Tamás elmondta, hogy szerencsések vagyunk mi magyarok, hogy ennyire fontos számunkra a költészet, de ezt a pozitív hozzáállást meg is kell őriznünk, minél több vonzó kulturális programmal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!