Apa-fia tárlat Tapolcafőn


2017-04-09 21:22:31  | cikk: ha  | 


Apa-fia tárlat Tapolcafőn főképe

Kulifai Boldizsár a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma végzős, grafika szakos diákja, aki aprólékos, tűfilccel készített rajzaival mutatkozik be a tárlaton. Nevelőapja Balázs János Balázs, aki 18 évesen kezdett festeni, művészeti kört alapított, illusztrációkat készített, majd szimbolista, szürrealista képeit felváltották az ikonok. A tapolcafői református templomban szervezett kiállításra ő természetesen ikonokat válogatott.

Balázs János Balázs és Kulifai Boldizsár

A kiállítást Nikolausz Krisztián, a Refi tanára, grafikus méltatta. - Balázs János Balázs ikonjai és Kulifai Boldizsár grafikái az Istenhez közelítő ember két lehetséges útját mutatják meg nekünk, az egyik az ikonfestő útja. Az ikonokon a keleti egyházak szentképeit értjük, ezek általában megszenteltek, nem múzeumi tárgyak. Az ikonok képi világa meghatározott, ezért a festőknek nincs lehetőségük önkényes változtatásokra. Balázs János alkotásai több hazai és külföldi templomban megtalálhatók. A tapolcafői tárlatra az általa épített kápolna ikonjait hozta el - mondta Nikolausz Krisztián.


Balázs János Balázs elmondta, hogy édesapja református lelkész volt, a hit mindig fontos szerepet játszott az életében, de az alkotásban nem fordult vallási témák felé. Görögországban járt, amikor közelebbről tanulmányozta a bizánci művészetet, ami magával ragadta, s aztán kizárólagossá vált számára. Az ikonok jelentősége ma az, hogy elgondolkodtassanak arról, miből született a kereszténység, milyen céllal és hogy mi a feladatuk a keresztényeknek, mondta.


- Kulifai Boldizsár olyan, mintha az egész világot meg akarná rajzolni. Szárnyait próbálgató, nagyfokú érzékenységgel megáldott ifjú alkotó. Korábbi szabad asszociációkon alapuló szürreális kompozícióit mára már tudatosan felépített képek váltották fel. Az őt foglalkoztató vallási témákat, bibliai motívumokat hatásosan kapcsolja össze korábbi képei túlburjánzó világával - mondta Niklausz Krisztián tanítványáról.
Nikolausz Krisztián nyitotta meg a tárlatot
Kulifai Boldizsár a Balaton-felvidékről került a pápai Refibe, ahova nővére is járt. A képzőművészeti tagozatra jelentkezett, ahol, mint mondta, sokat kapott tanáraitól. A tapolcafői kiállításra hozott képek egy sorozat részei, melyek mélyebb tartalmat hordoznak. Főként vallásos témájú képeket készít, tűfilccel - ez a védjegye most, de ez a kiállítás a sorozat lezárása, új utakat keres a fiatal alkotó, a színek felé fordul az érdeklődése.

A kiállításmegnyitón fellépett a városlődi Szent Mihály kvartett, valamint Lakatos György fagottművész és Bábel Klára hárfaművész is. A kiállítás április 21-ig tekinthető meg a tapolcafői református templomban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!